Klik venligst
NYHETER 2020-11-13 KL. 18:54

Spångvall och Gummesson startar outlet tillsammans

Av Hans Nilsson

Spångvall och Gummesson startar outlet tillsammans
Staffan Spångvall, 51 år, och Magnus Gummesson, 55 år, öppnar Växjö Outlet i Synoptiks gamla lokal på Storgatan 30. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Två Växjöprofiler och äkta entreprenörer har slagit sig samman och öppnat Växjö Outlet på Storgatan. Här ska Staffan Spångvall på Trudeluttglass och Magnus Gummesson på Cultix sälja böcker, handväskor och presentartiklar och andra varor fram till augusti nästa år.- Det är kanonkul, vi ser fram emot det här med spänning och går det bra kanske vi fortsätter med butiken längre än till augusti, säger de.
Det är i Synoptiks gamla butik på Storgatan 30 som Växjö Outlet hyr in sig hos CA Fastigheter till den sista juli 2021.
Öppningen sker på lördagen denna helg. Det är två gamla rävar som haft egna företag i Växjö i flera år som nu blir kompanjoner, som de själva beskriver det.

Staffan Spångvall, 51 år, och Magnus Gummesson, 55 år, är nära vänner och umgås en hel del på fritiden sedan flera år.
Nu har de laddat med 5 000 böcker, 3 000 handväskor och en hel del leksaker, presentartiklar och pennor och block som de ska sälja på Växjö Outlet fram till jul.
- Vi satsar en halv miljon kronor totalt på det här till en början. Jag har köpt upp stora restpartier av böcker, det är mycket barnböcker, musikböcker och historiska böcker. Det är det som säljer bäst på outlet, säger Magnus Gummesson, som har sin skiv- och bokhandel Cultix på Storgatan 7.

Magnus Gummesson startade butik i Växjö med skivor, tidningar och böcker redan 1984. Sedan dess har han levt på att driva skiv- och bokhandel.
Han vet att det går att tjäna pengar på att ha outlet. Under flera år har han hyrt in sig i olika lokaler i centrum, samtidigt som han haft sin ordinarie butik, och sålt böcker och presentartiklar på outlet.
- Jag har haft outlet i 25 år. Det är ganska bra marginaler på outlet, det jag har tjänat på det har stärkt min butik så att den har kunnat leva vidare, förklarar Magnus Gummesson.

Staffan Spångvall har bland annat drivit tre tidningar i Växjö: Frotté, Active Magazine och Växjönytt från 2005 till 2012.
Men sedan 2012 lever han på att sälja glass i sitt företag Trudeluttglass. Han har ett par glassbilar och en glasskiosk på Storgatan sedan 2015 som går väldigt bra på sommaren.
Problemet är att det bara går att sälja glass på våren, sommaren och tidig höst i Sverige.
Så under resten av året brukar Staffan Spångvall vara sysslolös. Nu var det han som kläckte idén att han och Magnus Gummesson skulle starta en outlet ihop.
- Jag har sett att det har blivit rätt många tomma butikslokaler i Växjö city de senaste åren, och Magnus har ju haft outlet i många år. Så jag föreslog att vi skulle hyra en tom butikslokal och ha en outlet ihop där jag står i butiken om dagarna, berättar Staffan Spångvall, som kommit över ett stort parti med handväskor.
- Jag har inte tid att jobba i outleten. Utan Staffan hade jag inte kört en outlet i år. Jag har ju precis flyttat Cultix från Tegnérgallerian till Storgatan och det har varit mycket jobb med det, inflikar Magnus Gummeson.

Det var inte så enkelt att få någon fastighetsägare att hyra ut en lokal, trots att det är en del som står tomma. Men till slut gick det.
De drygt 90 kvadratmeterna i Synoptiks gamla butikslokal på Storgatan 30 är perfekta, menar de.
Tanken är att de ska ha öppet varje dag i veckan och att sortimentet inte ska vara detsamma hela tiden.
- Vi kommer att köpa in varierande restpartier av kläder, böcker, väskor, mobiltillbehör och leksaker. Jag kan tänka mig att ha en glassbar här inne framåt våren, kanske med stolar och bord utanför, säger Staffan Spångvall.

De har coronaanpassat inredningen också så att det inte blir trångt och de tänker se till att maximalt tio personer är inne i butiken samtidigt.
Nils-Petter Nilsson, vd och centrumledare på Växjö Citysamverkan, blev mycket förtjust i Växjö Outlet när han tittade in en dag i veckan när de höll på att ställa i ordning butiken.
- Jag visste inte ens om att det här var på gång, men det är jättekul att se att det poppar upp såna här butiker. Det är roligt också att de inte tänker ha samma sortiment hela tiden, säger Nils-Petter Nilsson.


hans nilsson


Staffan Spångvall på Trudeluttglass och Magnus Gummesson på Cultix öppnar Växjö Outlet på Storgatan 30. De ska sälja böcker, väskor och presentartiklar och andra varor fram till augusti nästa år. Foto: Hans NilssonDet är två gamla rävar som haft egna företag i Växjö i flera år som nu blir kompanjoner. Staffan Spångvall, 51 år, och Magnus Gummesson, 55 år, nu öppnar Växjö Outlet i Synoptiks gamla lokal på Storgatan 30. Foto: Hans Nilsson