NYHETER 2020-9-12 KL. 00:18

Solceller ger energi åt hela villan: ”En av de bästa affärer jag gjort”

Av Hans Nilsson

Solceller ger energi åt hela villan: ”En av de bästa affärer jag gjort”
Wilhelm Nilsson på Fäbodvägen i Växjö installerade 30 solceller för 177 000 kronor på villataket förra hösten.. - Det är en av de bästa affärer jag har gjort, säger Wilhelm Nilsson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Wilhelm Nilsson på Teleborg installerade solceller på taket till villan för 177 000 kronor för snart ett år sedan. Det är en av de bästa investeringar han har gjort, tycker han.- Jag är extremt nöjd med solcellerna. De ger minskade kostnader, trygghet inför pensionen och är bra för miljön, säger 63-årige Wilhelm Nilsson.
Intresset för solceller har ökat med 17 procentenheter i Kronobergs län i år jämfört med förra året.
Hela 65 procent av invånarna i länet kan tänka sig att installera solceller på taket inom det närmaste året, enligt en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Vattenfall.

En som redan har nappat på det här med solceller är Wilhelm Nilsson på Fäbodvägen 29 i Växjö.
Han funderade på det redan för tio år sedan. Men det var först i oktober 2019 han slog till och köpte 30 solceller för 177 000 kronor.
- När jag tittade på antalet watt per timme var solcellerna inte så utvecklade för tio år sedan, men det var de 2019. Jag anser att det är en av de bästa affärer jag har gjort, säger Wilhelm Nilsson.
Regeringen har satt av medel för stöd till installation av solceller. Man kan ansöka om investeringsstöd på 20 procent för solceller hos Länsstyrelsen.
Wilhelm Nilsson sökte stödet och fick 35 400 kronor. Så slutnotan hamnade på 141 600 kronor för köp och installation av solceller med 25 års garanti, rådgivning av solexperter och service.

Enligt beräkningar sparar Wilhelm Nilsson och hans fru 9 560 kronor och 7 554 kWh per år tack vare de 30 solcellerna på taket på villan.
Toppeffekten hittills för hur mycket deras solceller kan generera under särskilt gynnsamma förhållanden nåddes den 30 maj med 10,4 kWp, kiloWattpeak.
Under hela maj producerade Wilhelm Nilssons solceller 1 560 kWh, vilket är den bästa månaden hittills.
- En tredjedel av året kommer all energi i vår villa från solcellerna. Vi följer produktionen varje dag på en app. Det är i april, maj, juni, juli och augusti som solcellerna producerar bäst, under de månaderna räcker solcellerna helt för att förse villan med energi, säger Wilhelm Nilsson.

Solceller och solenergi anses sänka driftkostnader, bidra till en grönare framtid och även öka fastighetsvärdet.
- Det här gynnar miljön. Vi har sparat över 3,2 ton utsläpp av koldioxid tack vare solcellerna och det motsvarar nästan 97 planterade träd. Sedan är det här en investering för framtiden och inför pensionen för mig och min fru, säger han.
Wilhelm Nilsson är mycket intresserad av teknik. Han jobbar som kvalitets- och miljöchef på Liljas Personbilar AB i Växjö och läste systemvetenskap på Högskolan.

När han skulle köpa solceller visste han vad han skulle tänka på och vilka frågor han skulle ställa.
- Jag och min fru diskuterade mycket innan vi köpte solcellerna. Vad händer med solpanelerna om det stormar? Vilka paneler finns på marknaden? Vilka ger mest watt?
Man ska ringa runt till flera företag, påpekar han.
- Sedan måste man fråga sig vad det är man ska ha solcellerna till.
Ska man ha det till att producera energi till något särskilt? Vi har till exempel en AC och robotar som städar och klipper gräset.
- Man ska också kolla avvikelser och klagomål på företagen som säljer och installerar solcellerna, och det är bra om installationsföretaget tillhandahåller en app som fungerar väl för att följa elproduktionen, tycker Wilhelm Nilsson.
Årets upplaga av Vattenfalls Solindex visar också att Kronoberg hade kunnat generera 259 miljoner kWh per år om alla villor i länet hade solpaneler på taket. Det skulle räcka för att förse alla villor i Tingsryd och Alvesta kommun med energi för ett helt år.hans nilsson


Intresset för solceller har ökat med 17 procentenheter i Kronobergs län i år jämfört med förra året. En som redan har nappat på det här med solceller är Wilhelm Nilsson på Fäbodvägen i Växjö. Foto: Hans NilssonWilhelm Nilsson på Fäbodvägen i Växjö installerade 30 solceller för 177 000 kronor på villataket förra hösten.. - Det är en av de bästa affärer jag har gjort, säger Wilhelm Nilsson. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU