NYHETER 2020-7-6 KL. 18:43

Soffhjältarna gör världen

Av Hans Nilsson

Soffhjältarna gör världen
John Curovac, krönikör.

Vi har gjort världen så mycket bättre på sistone. Sexuella trakasserier är borta nu. Prostitutionen har totalt raderats från jordens yta för någon vecka sedan. Rasismen kommer äntligen att ta slut om några dagar.

Allt detta har vi lyckats med, från vår egen soffa. Bara genom att byta profilbild på Facebook. Så himla bra.
Det finns ett ordspråk som säger ”To good to be true”. Alla ordspråk är inte sanna men just i detta ligger något i. Något är mysko. Innan vi tar lösningen kan vi titta på problemet först.
Alla dessa ovannämnda företeelser är djupt inrotade i våra liv. De har varit en del av vår kultur i 1000-tals år. En av företeelserna ligger till och med djup inrotad i vårt DNA där vi söker det mest naturliga i våra liv, kärlek, sex och ekonomisk trygghet. Innan du börjar koncentrera dig på mig och det jag precis skrivit (lugn, du kan alltid attackera mig på ett eller annat sätt senare) koncentrera dig först på problemet sen tar vi lösningen tillsammans.

Att tro att det finns quick fix på dessa problem som att byta profilbild på sociala media och spy hot och hat är bara tecken på dumhet, naivitet och en nypa gudskomplex. Vad har vi egentligen åstadkommit?
Först av allt har vi slösat dyrbar tid. Vi har också blivit mer splittrade än någonsin. Vad har metoo åstadkommit? En handfull skyldiga har straffats, många fler oskyldiga har straffats mer än de skyldiga och framför allt ingen vet vad som gäller längre. Varför? För att rörelsen har tagits över av mediakåta individer som inte resonerar för resonemang skapar inte rubriker och får inte många likes. Situationen är det samma fast värre. För några veckor sedan, den arga blodtörstiga mobben hoppade på en TV kändis som hade köpt sex. Han var den värsta i världshistoria. Värre än Hitler. Enligt mobben själv.

Det var så resonemanget fördes. Lokala och nationella kändisar krävde blod och försvarade den andra parten utan att veta en enda detaljen om den. Krönikörer skriver: ”han har förstört sitt liv” utan att tänka på att självaste krönikör bidrar till att förstöra hans, hans barns och familjs liv också.
Men vem bryr sig? Blod ger likes! Har prostitutionen försvunnit? Självklart inte. Och sist men inte minst, rasismen. Hej och hoj. Plötslig har vi uppmärksamt rasismen framför allt i USA. Det tog oss bara 400 år. Och jag förstår varför just nu. Nu har vi det bästa vapnet, att byta profilbild på Facebook. Det hjälper. I alla fall tills nya innegrejen dyker upp och soffhjältarna ska fixa den saken åt oss med. Som vanligt har vi lösningen framför näsan på oss men vi är för blinda för att se den. Som med hjulet. Det tog oss 10 000-tals år att uppfinna hjulet och hjulet förändrade mänskligheten mer än någon annan uppfinning i vår historia. Och vårt hjul är: sätt dig ner med dina barn.

Berätta för dina pojkar hur man behandlar flickor. Berätta för era flickor att de snarare ska se Angela Merkel (Tysklands förbundskansler) som sin förebild och mindre Kim Kardashian. Sorgligt nog behöver jag inte förklara vem hon är.
Sätt dig ner med dina färgade vänner och fråga. Sätt dig ner med dina vita vänner och berätta. Det kommer att ta tid men resultatet blir mycket bättre och bestående. Och minst lika viktigt, under tiden ni berättar så umgås ni. Under tiden ni gör skillnad så ni kanske till och med har roligt. Låt barnen tro på quick fix. Låt sjuka ha gudskomplex. Låt oss vuxna göra skillnad.

John Curovackrönikör

PÅ STARTSIDAN JUST NU