NYHETER 2020-1-28 KL. 12:15

Snart dags för Netto att bli Coop - kan bli nyanställningar

Av Hans Nilsson

Snart dags för Netto att bli Coop - kan bli nyanställningar
Snart byggs Netto i Växjö och Alvesta om till Coop. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Coop bygger nu om Nettobutiker i ett högt tempo - snart är det Nettobutikernas tur i Växjö och i Alvesta att omvandlas till Coop.- Med Coop ökar ju öppettiderna med flera timmar, så det kan bli nyanställningar, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.
Det var i maj 2019 som nyheten slog ned som en bomb: Coop köper danska lågpriskedjan Nettos samtliga 163 butiker i Sverige.
Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström motiverade köpet med att det var ett kompletterande köp.
I Dagens Industri förklarade han köpet med att Coop har låga marknadsandelar och vita fläckar i södra Sverige. Dessutom har Netto, som kom in på den svenska marknaden i början av 2000-talet, haft det trögt i Sverige.
Två av Nettos butiker finns på Teleborg och i Araby i Växjö och en finns i Alvesta. De kommer att behållas och byggas om och skyltas om till Coopbutiker ganska snart.
Enligt en uppgift till Lokaltidningen kommer det att ske i Växjö och Alvesta i maj i år. Men det är inget Coop vill gå ut med.
- Den här uppgiften om det skulle ske i maj är inget jag kan bekräfta. Vi kommer att göra det här innan hösten, mer än så säger jag inte på grund av strategiska skäl. Vi vill inte att våra konkurrenter ska kunna planera efter vår tidsplan, säger Tobias Rydergren, presschef för Coop.

När Coop tar över Nettobutikerna sker det en hel del förändringar, bland annat när det gäller personalen.
- Vi ökar öppettiderna med flera timmar och det innebär att det kommer behövas fler arbetade timmar. Det kan bli nyanställningar, och det kan också bli att deltidsanställda går upp till heltid, säger Tobias Rydergren.
Dessutom kommer sortimentet att förändras till största delen. Netto har runt 2 000 artiklar i sina butiker och Coop kommer ha uppåt 6 000 artiklar.
- Vi är mer fokuserade på färskvaror, mat och hushållsartiklar. Vissa leverantörer som läsk till exempel, behåller vi. Men Netto har ett stort sortiment av inredningsartiklar som vi inte behåller, klargör Tobias Rydergren.

Det finns en egen tidsplan för alla Nettobutikerna för när de ska öppna som Coop. Man började i höstas med att göra om tio Nettobutiker till Coop på olika platser i landet och i år har man har redan gjort om tio Nettobutiker till Coop.
- Vi brukar rear ut sortimentet i Nettobutiken vecka 1. Det är 50 procent rea på vissa varor. Sedan stänger vi butiken på fredagen den veckan och börjar bygga om på helgen. På fredagen därpå öppnar vi Coop. Vi har stor rutin på att bygga om inom Coop, förklarar Tobias Ryderhgren.

hans nilsson- Vi ökar öppettiderna med flera timmar och det innebär att det kommer behövas fler arbetade timmar. Det kan bli nyanställningar, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop. Foto: Pressbild Coop


PÅ STARTSIDAN JUST NU