NYHETER 2020-8-3 KL. 09:22

Smittspridningen i länet bromsar in

Av Anders Jönsson

Smittspridningen i länet bromsar in
Smittspridningen minskar, men Region Kronoberg varnar för att ta för lätt på situationen och tro att faran är över. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Smittspridning av Covid-19 i Kronobergs län fortsätter att sakta in. Samtidigt varna smittskyddsläkare för att tro att faran är över.
Av testerna för Covid-19 kommer omkring 3 procent tillbaka positiva, det är ungefär samma siffror som i april och därmed betydligt lägre än under de värsta veckorna då omkring 20 procent av proverna var positiva. I Växjö finns drygt 430 fall där personer bekräftats bära på Covid-19.

Samtidigt är det alldeles för tidigt att säga att faran är över enligt experterna i Region Kronoberg.
- Även om få smittas så finns smittan fortfarande kvar. Risken är stor att det åter kan ta fart speciellt om folk börjar tröttna på att undvika folksamlingar, vara hemma vid symtom och hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.
en senaste veckan har ytterligare en person i länet avlidit på grund av Covid-19, totalt har 98 länsbor avlidit till följd av viruset.
Som Lokaltidningen berättat innan så inleds provtagningen för antikroppar bland allmänheten den 1 augusti. Hittills har man gjort antikroppstester på bland annat blodgivare, bland dem är det 4 procent som visat sig ha antikroppar, av de siffrorna drar regionen slutsatsen är det är en mycket låg andel av befolkningen i Kronoberg som haft smittan.


anders jönsson