NYHETER 2021-2-20 KL. 18:23

Sjöparksbygget ska lyfta Alvesta: ”Stort steg för bostadsmarknaden”

Av Hans Nilsson

Sjöparksbygget ska lyfta Alvesta: ”Stort steg för bostadsmarknaden”
Öster om stationen i Alvesta ska två sjuvåningshus med 42 bostadsrätter på Sjöparkstomten stå klara 2022 enligt planen. Foto: Illustration, Fagnes, Gullmanders arkitekter

ALVESTA. Byggboomen i Alvesta fortsätter. Snart tas beslut om vilket företag som ska få bygga runt 40 lägenheter i kvarteret Kulturen vid Folkets Hus. Nu hoppas man dessutom att två sjuvåningshus med 42 bostadsrätter på Sjöparkstomten öster om stationen ska stå klara 2022.
- Det här är väldigt viktigt för Alvesta, det är ett stort steg för bostadsmarknaden och det visar att det finns en marknad för sjönära bostadsrätter i Alvesta, säger David Johansson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Det är Växjöbaserade Fagnes som i samarbete med Gullmanders arkitekter har köpt tomten i Sjöparken för att bygga 42 bostadsrättslägenheter. Man har inte satt spaden i jorden än, men man hoppas att det ska stå klara för inflyttning redan under nästa år.

Alla lägenheter kommer ha egen balkong och flera av dem kommer ha utsikt över sjön Salen.
Det blir ett fåtal ettor, några tvåor, flera treor och större fyror. Allt ifrån en mindre etta på 34 kvadratmeter till en stor fyra på 100 kvadratmeter. Priserna är ännu inte är fastställt, men indikationspriset är på 1 175 000 till 2 595 000 kronor.
Säljstart sker under första kvartalet i år. På Svensk Fastighetsförmedling i Alvesta säger man att intresset är stort för det här projektet
Men Alvesta kommun fick ingen jättesumma när de sålde den drygt 4 000 kvadratmeter stora tomten.
- Vi fick en miljon kronor för tomten, det är en ganska låg summa. Men de måste påla husen och det minskar värdet på tomten. Det viktiga är att det byggs bostadsrätter, det är mycket värdefullt och positivt för Alvesta, förklarar ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, David Johansson (C).

Kommunen har i ett antal år arbetat för att få Sjöparksområdet bebyggt. Nu när det äntligen blir av kommer kommunen att muddra och bygga bryggor och göra om vid strandstråket utmed Salen för att göra sjön mer tillgänglig och attraktiv även för övriga Alvestabor.
Det råder ingen tvekan om att Sjöparksbygget är av stor vikt för kommunen. Man hoppas att det lyfter området och sätter fart på bostadsmarknaden ännu mer i Alvesta.
- Vi har fått mycket positiva reaktioner på Sjöparksbygget. Det här kan betyda mycket för bostadsmarknaden i Alvesta tätort, säger David Johansson.
- Sjönära bostadsrätter har inte byggts på länge i Alvesta. Det här kan få fler att flytta till Alvesta och också få igång flyttkedjan med en del äldre som sitter i en villa som kan sälja till yngre och köpa bostadsrätt istället.

Förutom Sjöparksområdet i Alvesta tätort planeras nu bland annat byggnation av ett 40-tal lägenheter längs Allbogatan och på parkeringen som ligger mellan Folkets Hus och Ica Supermarket.
Med tanke alla bostäder som har byggts och de nya som byggs på Spåningslanda måste man säga att det är en byggboom i Alvesta som inte verkar ta slut.

Bostadsmarknaden i Alvesta är så het att till och med David Johansson är lite förbluffad.
- Så här stor efterfrågan på bostäder som det är nu har det inte varit på mycket länge i Alvesta. Man får gå tillbaka 25 år för att hitta en liknande byggboom i Alvesta, berättar David Johansson och fortsätter:
- Byggföretagen ser att det finns en marknad för bostadsbyggande med betalningsvilliga kunder i Alvesta, och det flyttar folk till Alvesta vilket innebär att kommunen får fler skattebetalare. Det är jätteroligt och positivt för kommunen.

hans nilsson- Vi har fått mycket positiva reaktioner på Sjöparksbygget. Så här stor efterfrågan på bostäder som det är nu har det inte varit på 25 år i Alvesta, berättar David Johansson, (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Maria Lindberg, pressbild