NYHETER 2021-3-22 KL. 17:07

Senada satsar på digitalisering av sitt städföretag

Av Hans Nilsson

Senada satsar på digitalisering av sitt städföretag
2020 är S-Städs bästa år hittills. - Omsättningen har ökat varje år sedan starten. Jag har ett brett kontaktnät sedan jag hade skobutik, säger Senada Dizdaric som driver S-Städ i Alvesta. Foto: Privat

ALVESTA. Senada Dizdaric som har S-Städ på Värendsgatan i Alvesta satsar nu stort på att digitalisera sitt städföretag.
- Det blir bättre kvalitet på städningen och mindre bilkörning, målet är att mina anställda ska vara helt självgående, säger Senada Dizdaric.

I flera år jobbade Senada Dizdaric på Hall Miba i Alvesta innan hon bestämde sig för att satsa på en egen verksamhet.
Hon öppnade skobutiken Senadas skor i Alvesta 2007. Först låg den på Storgatan och sedan på Centralgatan.
- Det gick bra i början, men sedan blev det tuff konkurrens med Grand Samarkand. Men 2013 startade jag städföretaget S-Städ samtidigt som jag hade skobutiken, jag brinner för att ha företag. I släkten i Bosnien och i Sverige är det många egna företagare, förklarar Senada Dizdaric.
Efter ett par år avvecklade hon skobutiken och satsade helt på städföretaget. På Värendsgatan 14 c har S-Städ sitt kontor.
- Jag har ett brett kontaktnät sedan jag hade skobutik, och det har gått bra. Jag riktar mig både till företag och privatpersoner i Alvesta och Växjö med både städning och trädgårdsskötsel, berättar hon.

Senadas städföretag har vuxit snabbt och hon omsatte runt 4 miljoner kronor 2020.
- Det är det bästa året hittills, men omsättningen har ökat varje år sedan starten, säger Senada.
Hon började med att städa själv, men snart anställde hon en person, och nu har hon nio anställda plus tre inhoppare.
- Jag har mina egna kunder som jag städar åt fortfarande, jag tycker det är skönt att städa och se att det blir rent.
De flesta i hennes personal har invandrarbakgrund, de är från länder som exempelvis Ukraina, Polen, Chile, Bosnien, Kroatien, Serbien, Somalia och Afghanistan.
- Det är väldigt berikande att jobba med människor från så många olika länder och kulturer. Många av dem är ungdomar också. Men det sliter på kroppen att städa, så de flesta jobbar bara 85 procent.

Nu är Senada mitt upp i en digital satsning på S-Städ, där alla anställda har fått en surfplatta. Den är nu ett viktigt redskap i deras arbete till vardags för arbetsschemat.
När städarna kommer till ett objekt tar de bilder på hur det ser ut och lägger in dem i systemet så att Senada kan se dem.
På det viset kan Senada göra en bedömning ihop med den anställde direkt på hur lång tid det ska ta att städa åt kunden.
- Vi tittar på smutsgraden per kvadratmeter och kommer överens om arbetstiden. Sedan de när de har städat klart så besiktigar de själva och hela protokollet finns i systemet så att jag kan se det. Så därför behöver jag inte åka till platsen och besiktiga, förklarar Senada.
- Tack vare det här sättet att arbeta har vi fått bättre resultat, vi har bättre kvalitet på städningen och vi har minskat på bilkörningen. Nu behöver de ju inte köra tillbaka och rätta till fel i städningen.
- Vi städar åt en del äldre kunder också, och de kan tala direkt med mig via surfplattan. Mitt mål är att utveckla det här så att de anställda blir helt självgående i sina jobb, lägger hon till.

En annan nyhet är att Senada numera erbjuder konsulttjänster åt företag.
- Jag går genom städrutinerna och deras städmaterial och ser över vad de kan spara pengar på. Samtidigt skapar jag nya städrutiner åt dem och anpassar städutrustningen, och bygger städstationer åt dem, säger hon.


hans nilsson


Lebibe Raka, Sylwia Rosiek, Sabrina Dizdaric och Jacub Wanicki är fyra av Senada Dizdaric anställda på S-Städ i Alvesta med kontor på Värendsgatan. Foto: Privat