NYHETER 2021-1-9 KL. 19:44

SD om attackerna: ”Vi har misslyckats med integrationen”

Av Hans Nilsson

SD om attackerna: ”Vi har misslyckats med integrationen”
- Vi har misslyckats med integrationen och att det är det som skapar de här problemen som drabbar John Curovac och hans butik, säger Pernilla Wikelund, ordförande i SD i Växjö, Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Pernilla Wikelund i Sverigedemokraterna i Växjö menar att det är dags att tala klarspråk om orsaken till de problem med kriminella ungdomsgäng som drabbar bland annat Ica Cityhallen.- Vi har misslyckats med integrationen och det är det som skapar de problem som drabbar John Curovac och hans butik. Så länge vi blundar för sanningen i rädsla för att kallas för rasister så löser vi inte de här problemen, säger hon.
Pernilla Wikelund, som är ordförande i SD i Växjö, har engagerat sig i John Curovacs Ica-butik. Hon har bland annat varit i butiken och praktiserat för att med egna ögon se hur det är en vanlig dag med ungdomsgäng som snattar och trakasserar personal och kunder.
Hon tror inte att det fungerar att enbart peka på att politikerna ska lösa det här problemet åt John Curovac.
- Påtryckningar måste komma från alla håll. Samhället och väljarna behöver också visa stöd för den handlare som hamnar i kläm oavsett vem det är. John Curovac har kämpat länge, men få backar upp honom även om de tänker och oroas på samma sätt. Han behöver folk som backar upp honom nu, säger hon.
- Alla måste värna de företag som finns i centrum och som ser till att centrum har service och levande rörelse. De håller oss med arbetstillfällen och kommunen med skatteintäkter. De minskar bidragsberoendet, så de måste få allas stöd. Dessutom är de ett ansikte utåt till de som besöker vår stad. Dessa värden får inte underskattas.

Pernilla Wikelund påpekar att Växjös politiker inte styr nationellt beslutade resurser till polis. Men hon tror ändå att det lokalt går att göra saker för att skydda Ica-butiken.
- Om inte den styrande majoriteten i Växjö kommun med stöd av polisen kan få bukt med problemet så måste väktare placeras på ett sådant sätt att Curovacs butik blir bättre skyddad. Man får se till att bemanna upp alla tider.
- Kunden ska ju inte dra sig för att gå till en butik för att det brister i trygghetsfrågor. Frågan om skattebetalarens kostnad får kommunen skjuta vidare upp på nationell nivå.
Men hon anser också att det är en omöjlighet att göra något åt problemet med kriminella ungdomsgäng så länge man inte kan tala öppet och ärligt om vad det handlar om.
- Man hamnar i klander om fördomar så fort man påpekar att vi har misslyckats med integrationen, och att det är det som skapar de här problemen som så länge har fått påverka så mycket. Andra politiker kan säga vad de vill, men det är ett faktum och så länge vi blundar för det så löser vi inte de här problemen, säger Pernilla Wikelund.

hans nilsson