NYHETER 2020-9-7 KL. 00:19

SD i Växjö: ”Är det rimligt att vi ska acceptera klankultur?”

Av Hans Nilsson

SD i Växjö: ”Är det rimligt att vi ska acceptera klankultur?”
- Är det rimligt att vi ska acceptera de här omständigheterna med klankultur och kriminalitet? Det är upprörande. Det ska inte finnas någon klankultur i Araby, säger Pernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den senaste tidens mordförsök, skjutningar och bråk mellan kriminella gäng i Araby är inget som förvånar Pernilla Wikelund i Sverigedemokraterna i Växjö.- Vi har bundit ris åt egen rygg genom att ta emot fler invandrare än vi kan hantera. Nu krävs det radikala och konkreta insatser för att vända på utvecklingen, säger hon.
Sverigedemokraterna har i flera år hävdat att Sverige har tagit emot för många invandrare och att det kommer leda till stora problem med segregation och kriminalitet.
Pernilla Wikelund, ordförande för SD i Växjö, anser att händelserna i Araby och de många personrånen den här sommaren i Växjö är ett resultat av för stor invandring.
- Vi har ju varnat för det här i flera år, nu måste vi strypa mottagningen av flyktingar till Sverige så att vi kan få lite lugn och ro i kommuner som Växjö. Vi har låtit det gå alldeles för långt, vi måste ned under 10 000 per år, säger hon.

Den sociala oron i Araby är stor just nu. Enligt en trovärdig källa som Lokaltidningen har pratat med är förklaringen till den ökade oron bland annat att somaliska och arabiska kriminella gäng är i krig med varandra. Denna uppgift bekräftas av polisen i Växjö.
Dessutom ska det ha uppstått en obalans i den somaliska gruppen i Araby. Somalierna valde en ny ledare för gruppen nyligen, men alla var inte överens om det valet. Därför är man nu ovänner inom den somaliska gruppen.

Pernilla Wikelund reagerar starkt på de här uppgifterna.
- Är det rimligt att vi ska acceptera de här omständigheterna med klankultur och kriminalitet? Det är upprörande. Det ska inte finnas någon klankultur i Araby och den kriminalitet de har med sig från sina hemländer ser inte likadan ut som den gjorde i Sverige för 20 år sedan.
- I ett tidigt skede när de kommer hit borde myndigheter och kommuner stå i nära kontakt med familjerna och barnen. Vi måste kunna bedöma avsikt och vilja att bli delaktiga i samhället.
- Att inte ställa krav och inte ha höga förväntningar på den som invandrar är den låga förväntningens rasism. Problemet är att vi har tagit emot för stora volymer i Växjö, det finns varken resurser eller tid att arbeta med alla de här familjerna idag.

Pernilla Wikelund vill inte påstå att Växjö är en otrygg stad idag. Men det beror på var och när man är ute, påpekar hon.
- På dagtid kan man ju röra sig i Växjö utan att vara orolig, men jag skulle inte gå i stan sent på kvällen eller natten. Och de som bor i Araby eller runt Araby är inte trygga.
Pernilla Wikelund tror att det går att bryta brottsutvecklingen.
- Det kommer krävas många åtgärder med hårdare straff och med en polis som får större befogenheter bland annat. Men för att vända utvecklingen måste det till ett regeringsskifte, tycker hon.
- Den regering som sitter nu med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tappat det. Man stretar emot och bromsar alla nödvändiga förändringar och det kostar oss tid i kampen mot de kriminella.
- Regeringen går mjukt fram för att ta hänsyn till sin väljarbas som vill att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Man har målat upp en dröm om att det ska ge utdelning i framtiden.hans nilssonPernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU