NYHETER 2021-12-6 KL. 17:40

SD får inte hyra Folkets Hus: ”Diskriminerande”

Av Hans Nilsson

SD får inte hyra Folkets Hus: ”Diskriminerande”
Mats Johnsson i SD fick nobben när han ville hyra Folkets Hus i Alvesta för en talarkväll med Mattias Karlsson, riksdagsledamot för SD. - Man ska inte göra skillnad på partier som är politiskt valda, anser han. Foto: Josefin Petersson.

ALVESTA. När Mats Johnsson i Sverigedemokraterna ville hyra Stenlyckesalen i Folkets Hus i Alvesta för en öppen talarkväll med SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson blev det kalla handen från alla ansvariga. SD är inte välkomna att hyra lokalen.- Folkets Hus har förutfattade meningar om oss i Sverigedemokraterna. Det här är diskriminerande. Jag får acceptera deras beslut, men jag kommer att agera, säger Mats Johnsson.
Mats Johnsson var moderat politiker i Alvesta i många år och satt även som kommunalråd för Moderaterna i 14 år innan han övergav politiken efter valet 2018.
Men han har gjort politisk comeback i Sverigedemokraterna i Alvesta och är nominerad till SD:s riksdagslista.

Den 6 december ska SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson från Rottne och Mats Johnsson ha en talarkväll inför publik i Alvesta. Mats Johnsson ville hyra Stenlyckesalen med plats för över 200 sittande för talarkvällen.
- Jag och Mattias Karlsson ska tala om SD och framtiden för partiet, och jag kom att tänka på Stenlyckesalen eftersom jag har varit där många gånger genom åren med Moderaterna, berättar Mats Johnsson.
- Jag ringde till Folkets Hus-föreningen och pratade med ordföranden Mats Martinsson och frågade om vi i SD fick hyra Stenlyckesalen, men han sa nej. De har tydligen en policy som innebär att de inte hyr ut lokaler till Sverigedemokraterna. Om jag varit med i Moderaterna eller Kristdemokraterna hade jag fått hyra.
- Nu hade jag blivit förvarnad om att detta skulle ske, men jag gillar inte deras beslut. Jag köper inte deras resonemang, man ska inte göra skillnad på partier som är politiskt valda. Dessutom har Stenlyckesalen byggts för kommunala skattepengar, men jag är inte arg på Mats Martinsson. De har sin policy och han måste rätta sig efter styrelsebeslutet, konstaterar Mats Johnsson.

Sverigedemokraterna har istället fått hyra Allbosalen i Rådmannen i Alvesta för en öppen talarkvällen den 6 december. Men innan det blev klart försökte Mats Johnsson även hyra Stenlyckesalen av utbildningsförvaltningen på Alvesta kommun. Stenlyckesalen används nämligen av Hagaskolan som matsal på vardagarna, men den går att hyra andra tider.
- Jag pratade med Michael Karlsmo, som är biträdande rektor på Hagaskolan, och med Allbohus vd Stefan Blomkvist. Men det jag fick höra var att Stenlyckesalen bara ska användas till skolverksamhet enligt det avtal man har med Folkets Hus-föreningen om att hyra lokalen.
- Vi blev nekade att hyra även av dem. Men jag reagerar på att det bara finns ett öppet hyresavtal mellan Folkets Hus och utbildningsförvaltningen. Folkets Hus har inget riktigt avtal med Alvesta kommun. Det måste finnas ett tydligt avtal mellan Folkets Hus och utbildningsförvaltningen när det gäller hyran av Stenlyckesalen. Jag kommer agera i detta, klargör Mats Johnsson.
hans nilsson