NYHETER 2020-8-29 KL. 14:43

Sannahs dröm på väg att bli sann: "Känns fantastiskt"

Av Hans Nilsson

 Sannahs dröm på väg att bli sann:
Flera skivbolag är intresserade av att ge ut skivor med Sannah Sae. - Det är fantastiskt. Men det är inte självklart att jag ska skriva på för ett skivbolag, säger hon. Foto: Jonna Torstensson.


VÄXJÖ. För 15 år sedan stod en nioårig Sannah Sae i Växjö och sjöng i sitt flickrum och drömde om att bli en popstjärna - nu är hon på väg att bli det på riktigt. Skivbolagen och producenterna i Stockholm står på kö för att få jobba med henne.
- Det känns fantastiskt, jag älskar det som sker nu, säger 24-åriga Sannah Sae.
Sannah Sae växte upp i Rottne och Växjö. Redan när hon var liten flicka var målet att bli sångerska och popstjärna. Hon minns själv när den drömmen föddes.
- Mitt intresse för sång och att bli popstjärna började när jag såg Lena Philipsson vinna melodifestivalen 2004 med "Det gör ont". Jag älskade Lena Philipsson när jag var liten, jag hade ett mikrofonstativ precis som hon och lärde mig att dansa som hon, minns Sannah.
Hon följde sin dröm och ställde upp i flera talangtävlingar för barn och var med och tävlade i Junior Eurovision Song Contest på TV 4.
När det var dags att gå gymnasiet valde hon att flytta ensam som 16-åring från Växjö till Göteborg och gå på ett privat musikgymnasium med sång som särskild inriktning.
Efter gymnasiet flyttade hon hem till Växjö igen.
- Det blev en dipp för mig, av privata skäl tappade jag fokus på musiken och kände mig lite vilse i livet. Det fanns nätter när jag vaknade upp och grät för att jag inte höll på med musiken. Jag ville ut och stå på en scen och sjunga, berättar hon.
Sannah tog tag i det. Hon startade företag och började ringa runt till restauranger och uteställen för att få spelningar. Hon lyckades boka in sig på fler och fler ställen i hela landet och snart hade hon fullt med spelningar. Ofta ihop med någon som spelade gitarr, ibland ensam med förinspelad musik. Så rullade det på i ett par år.
- Det gick verkligen bra, jag hade så mycket spelningar att jag kunde försörja mig på det. Men sedan kom ju corona, och vårens och sommarens spelningar blev inställda. Jag visste inte vad jag skulle göra, det blev kaos, säger hon.
Det var då hon bestämde sig för att flytta till Stockholm för att ge musiken en chans trots corona. Där bor en av hennes bästa kompisar som nu är hennes manager och högra hand, Jonna Torstensson. Så i våras gick flytten till huvudstaden.
- I och med corona var det lättare att hitta ett boende, det var så många som flyttade från Stockholm på grund av det i våras, berättar hon.
Sannah jobbar nu i studion på nya låtar.
- Det är svensk pop med sköna beats, mycket attityd och ärliga texter, säger hon.
Hon bestämde sig för att spela in en låt och en video och få ut den på Youtube för att få branschfolk att få upp ögonen för henne.
På Spotify hittade hon en låt med populära Norlie & KKV, "Saker som gör ont", som hon gillade. Hon sjöng in en egen version av låten till en professionellt producerad video.
- Efter att jag hade lagt ut videon på Youtube smällde det till direkt. Min mobiltelefon kraschade två gånger på några timmar, berättar hon.
- Alla ville prata med mig. Folk i branschen, skivbolag, producenter, artister. De undrade vem jag var, de hade aldrig hört talas om Sannah Sae. En del sa att de var chockade.
Sannah gick på kort tid från att vara helt okänd till att vara ett namn på fleras läppar i musikbranschen. Till och med Norlie & KKV, som gjort låten Sannah sjunger i videon, hörde av sig och ville inleda ett samarbete.
- Jag grät av lycka, det är svårt att ta in sånt här. Det känns konstigt, medger hon.
Nu är Sannah på väg att förverkliga sin dröm från barndomen. Flera skivbolag är intresserade av att ge ut skivor med henne och jobbar för fullt med att få fram fler egna låtar.
- Det är fantastiskt. Jag har suttit i möten med skivbolag och jag skriver låtar ihop med en av killarna i Norlie & KKV nu. Men det är inte självklart att jag ska skriva på för ett skivbolag, det måste vara en bra deal för att jag ska göra det.
När coronapandemin har lagt sig och det kanske finns ett vaccin vill Sannah ut och uppträda, och hon kommer gärna till Växjö och sjunger inför publik.
- Absolut, nästa sommar hoppas jag att jag kan sjunga live igen, och det hade varit roligt att uppträda i Växjö, säger Sannah.

Sannah Sae jobbar i studion på nya låtar. - Det är svensk pop med sköna beats, mycket attityd och ärliga texter, förklarar hon. Foto: Jonna TorstenssonSannah Sae växte upp i Rottne och Växjö. Redan när hon var liten flicka var målet att bli sångerska och popstjärna. Foto: Jonna Torstensson