NYHETER 2021-10-21 KL. 15:00

Saluhallen by Pete valde Växjö framför Stockholm

Av Josefin Petersson

Saluhallen by Pete valde Växjö framför Stockholm
Förra helgen öppnade Växjös första saluhall på Klostergatan, Saluhallen by Pete. Saluhallen var först planerad till Stockholms skärgård, men grundaren och ägaren Pete A Eldon föll för Växjö i stället. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Förra helgen öppnade Växjös första saluhall på Klostergatan, Saluhallen by Pete. De erbjuder både en takeaway bar där man kan hämta ut förbeställda sallader och smoothies, men också kaffe. De har även en delikatessdisk med kött, ost, fisk, skaldjur och charkuterier och en restaurangdel med en bar. Tanken var att de skulle öppna i augusti 2020 men på grund av pandemin har det dragit ut på tiden. Däremot var Saluhallen först planerad till Stockholms skärgård, men grundaren och ägaren Pete A Eldon föll för Växjö i stället.
– Jag fick inspirationen redan 2012, när jag satt på tåget från Stockholm till Växjö, för att delta på ett forum. Där vi skulle diskutera hur man kan skapa något för Småland, samtidigt som de ville utveckla Europas grönaste stad, Växjö. Jag brinner för konceptet mat och dryck samtidigt som jag haft en dröm om att bo på landet och då även processen jord till bord. Dessutom har Växjö växt otroligt mycket de senaste åren, tanken var egentligen att jag skulle öppnat Saluhallen i Stockholms skärgård, men jag föll för Växjös potential, säger Pete A Eldon, ägare och grundare till Saluhallen by Pete.

Enligt Pete A Eldon är konceptet unikt och det är något han har utvecklat själv, han vill skapa en saluhall i nutid. När han säger nutid så har det blivit så att det byggs nytt i stadskärnor med stålbalkar och högt i tak, men det var en utmaning att göra planerna till verklighet med tanke på pandemin.
– Jag är väldigt tacksam för min personal som har bidragit till detta och alla leverantörer, jag känner mig väldigt stolt över att ha åstadkommit detta. Vi skulle egentligen öppnat i augusti 2020, men skam den som ger sig, det har varit en lång resa, vi började runt årsskiftet 2020/2021. Vi har utmanats på vägen med tanke på pandemin som många andra med tanke på leveranserna. Men vi har kämpat tillsammans för att nå fram, utöver teamet har vi haft en fantastisk arkitekt som heter Patrick Nilsson, säger Pete A Eldon, ägare och grundare till Saluhallen by Pete.

Tanken med konceptet är att skapa en mötesplats, de har bland annat byggt en scen där de i framtiden hoppas kunna ha föreläsningar, seminarium, uppträden och inte bara fokusera på mat och dryck. Han vill skapa ett möte, en plats där han kan vara en förlängd arm och marknadsföra och sälja lokalt producerade råvaror och produkter. Han berättar också att de samtidigt tar in det bästa från Italien och Medelhavet, så de har det bästa av två världar.
De är i dagsläget 15 anställda men söker fortfarande personal, Pete A Eldon berättar att man inte behöver vara proffs utan det räcker att man har rätt personlighet och ett intresse för mat, dryck och service, så kan man lära sig allt eftersom.

Pete A Eldon är utbildad kock i grunden och sedan har han jobbat väldigt mycket inom restaurang, mat och dryckesvärlden både i Sverige och i utlandet. Med Saluhallen kan han knyta ihop alla sina intressen och hjälpa det lokala samhället och dess producenter som finns runt om Växjö.
– Detta är etapp ett av tre, tanken är att vi i etapp två ska kunna utveckla bistron med en foodcourt, sedan i steg tre tänker vi utveckla ett koncept i källaren, men det är hemligt just nu, säger Pete A Eldon, ägare och grundare till Saluhallen by Pete.

Saluhallen erbjuder både en takeaway bar med sallader, smoothies och kaffe, en restaurangdel med bar och även en delikatessdisk, där man kan köpa hem råvaror. Därmed kan du köpa med dig råvaror så du kan laga allt som erbjuds i restaurangen hemma.
– Vi har en manuell disk där vi har kött, ost, fisk, skaldjur och charkuterier. Det är ett blandat sortiment av både internationella och lokala godsaker. Sedan har vi även ett stort sortiment av lokala drycker och det är något som vi vill ska växa med tiden. Vi kommer även ha ett stort utbud av lokala grönsaker efter säsong, nu till en början så är det mycket höstgrönsaker så som kål och pumpor. Det känns verkligen som att en saluhall, är något som Växjöborna har saknat, det märks att de har längtat efter det här, säger Måns Edenfalk, saluhallschef på Saluhallen by Pete.

Saluhallen by Pete kommer att ha öppet tisdag till fredag 10 till 19 och på lördagar mellan 10 och 17 i delikatessdelen. Sedan stänger delikatessdisken och bistron med baren är öppen från och med klockan 16 till sent på tisdagar till fredagar, på lördagar från och med klockan 12 till sent. Sedan kommer de eventuellt utöka öppettiderna med brunch på söndagar.
– Vi har fått jättefin och positiv respons, så att det har varit helt underbart och jag är jättetacksam. Det är just det berömmet som man får som gör så att man fortsätter kämpa och kriga. Redan innan vi öppnade var det flera som undrade när vi skulle öppna, så responsen har varit fantastisk, över all förväntan, säger Pete A Eldon, ägare och grundare till Saluhallen by Pete.
Josefin Petersson


Länst till vänster i bild är takeaway baren och i bakgrunden till höger bistron med bar. Foto: Josefin Petersson.På premiärdagen möttes kunderna med röda mattan. Foto: Josefin Petersson