NYHETER 2020-1-30 KL. 09:48

Ronny Karlsson lånar ut sitt Alvestaglas till utställningen

Av Hans Nilsson

Ronny Karlsson lånar ut sitt Alvestaglas till utställningen
Alvesta glasbruk fanns från 1933 till 1977. Foto: Privat

ALVESTA. Den före detta Alvestabon Ronny Karlsson tvekade inte en sekund över att låna ut sitt glas till utställningen om Alvestaglas.- Jag nappade direkt på det, säger 71-årige Ronny Karlsson, som bor i Helsingborg.
Ronny Karlsson är uppvuxen i Alvesta. Han bodde bara ett par hundra meter från glasbruket i Alvesta och han har till och med jobbat där.
- Jag jobbade på glasbruket på sportlov och sommarlov i mitten av 60-talet när jag var i tonåren, det var ju ett sätt att tjäna lite pengar. Jag minns att jag hjälpte glasmästaren i gjuteriet när han skulle blåsa glas, berättar Ronny Karlsson.

Men 1967 flyttade den då 19-årige Ronny Karlsson till Helsingborg och där har han bott sedan dess och jobbat som sjuksköterska. Men han har aldrig glömt sina rötter i Alvesta.
Han är exempelvis med i hembygdsföreningen i Alvesta och i gruppen Gamla Alvestabilder på Facebook.
Det var där han såg att Utställningshallen efterlyste Alvestaglas till en stor utställning.

I sitt vitrinskåp hemma i villan har han nio champagneglas, två stora vaser, två konjakskupor, en skål och en glasminnespjäs från Alvesta glasbruk.
- Jag fick glaset när mina föräldrar flyttade från sin villa. Det är vackert glas, jag gillar den röda lystern i det. Självklart är jag beredd att låna ut mitt glas till Utställningshallen, jag är själv engagerad i två muséer och vet hur viktigt det är att folk lånar ut saker till utställningar, säger Ronny Karlsson, som är ordförande i Scoutmuséet och sitter i styrelsen i Medicinhistoriska muséet i Helsingborg.
Han påpekar att det troligtvis inte är så många Alvestabor idag som vet var glasbruket låg 1933 till 1977.
- Man kör upp för hela Länsmansbacken, i slutet av backen till vänster tar man in på Lunnagårdsvägen och i ett villaområde där låg glasbruket, förklarar Ronny Karlsson.

hans nilsson


- Det är vackert glas, jag gillar den röda lystern i det, säger Ronny Karlsson, före detta Alvestabo som lånar ut sitt glas till utställningen. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU