NYHETER 2021-7-27 KL. 16:00

Rödis och Grönis ger sig ut på äventyr

Av Josefin Petersson

Rödis och Grönis ger sig ut på äventyr
Charlotte Rydberg, rektor på Gullvivan och Hovshaga förskola, var mycket positiv till målarbokens utformning och gåvan till barnen. Foto: Privat

VÄXJÖ. Grand Samarkand har tillsammans med författaren Malin Matson och illustratören Xandra Matson tagit fram läs- och målarboken, Rödis och Grönis på äventyr. Där kan barnen både måla platser i Växjö samtidigt som de bland annat lär sig om vad de frågar när man ringer 112, att vara en bra kompis och komma ihåg att säga tack, hej och förlåt.
Rödis och Grönis är Grand Samarkands två maskotbjörnar, i läs- och målarboken Rödis och Grönis på äventyr, lär sig barn om viktiga saker samtidigt som de lär sig läsa och kan färglägga bilder som föreställer platser i Växjö. Allt som barnen får lära sig i boken är sådant som Grand Samarkands maskotbjörnar står för.
–Det handlar om att vi som en stor plats och ett ledande köpcentrum i regionen, känner att vi vill ta vårt ansvar i samhället och som många gånger tidigare vill vi göra något för barnen. Barnen är vår framtid. Vi vill inspirera till barns lärande, utveckling, till att visa omtanke och ta hand om varandra, ta hand om vår plats och vår miljö. Därför vill vi göra något för barnen samtidigt som det blir ett sätt att visa vad våra maskotbjörnar står för, säger Lena Jonsson, marknadskordinator på Grand Samarkand.
Läs- och målarboken kommer delas ut i samband med events på Grand Samarkand, när maskotarna kommer på besök. Det är även en del butiker som överlämnar den som en present, i samband med ett inköp, till barnfamiljer. Även restaurangerna på Grand Samarkand delar ut den, om de har en barnfamilj på besök så kan barnen sysselsätta sig med boken under måltiden. Dessutom delas boken ut som sommarpresent till förskolor i och runt Växjö, nu innan sommaren har de besökt ett 30 tal kommunala förskolor men de vill gärna även besöka friskolorna efter sommaren. Totalt hoppas de kunna dela ut lika många böcker till och kommer de inte på personligt besök så kommer de skicka boken, både till dem i och utanför Växjö.
I boken besöker Rödis och Grönis olika platser i Växjö och barnen får lära sig om vad de frågar när man ringer 112, vad man ska tänka på när man träffar polisen, att man ska vara försiktig med elden och vid vattnet och att återbruka och återvinna. Sedan handlar den om att vara en bra kompis och att komma ihåg och säga tack, hej och förlåt.
– Vi har fått jättebra respons, barnen är spontana och säger, åh vilken fin bok, åh vilka fina bilder och den här vill jag ta med hem och måla i. Vi har även haft någon farmor och mormor som spontant har hört av sig och sagt, att nästa gång barnbarnen kommer på besök så ska vi sitta med boken och måla och läsa. Det är en bok som vi alla är stolta över och den förmedlar en bra sak, det är det viktigaste, att man kan lära sig något av den samtidigt som den blir en inspiration och en aktivitet, säger Lena Jonsson, marknadskordinator på Grand Samarkand.
Men om Rödis och Grönis kommer ge sig ut på fler äventyr framöver är inte bestämt, Lena Jonsson berättar att det finns många idéer och att det i så fall får bli till nästa år.

Josefin Petersson


Framsidan på läs- och målarboken Rödis och Grönis på äventyr. Foto: PrivatEn av sidorna i boken där barnen får lära sig vad de säger när man ringer 112. Foto: Privat.