NYHETER 2021-10-8 KL. 07:00

Rockig julshow till Växjö: ”Det blir som ett kosläpp”

Rockig julshow till Växjö: ”Det blir som ett kosläpp”
Brolle, The Boppers och Rockabilly Fabulous kommer till Växjö för en julshow. "Det ska bli fantastiskt"; säger Boppers sångare "Matte" Lagerwall. Foto: Anette Ståhl

VÄXJÖ. The Boppers, Brolle och Rockabilly Fabulous gör gemensam sak och åker på julturné. Den 25 november kommer de till Konsterhuset. – Det här med att stå på scen är något magiskt. Det är många olika känslor inblandade, säger Mats ”Matte” Lagerwall från The Boppers inför turnén.
Att stå på en scen, än mindre åka på turné, har inte varit möjligt för Sveriges artister under pandemin.
– Det var verkligen inte igår vi var ute. Och nu rivstartar vi i slutet av november. Det ska bli fantastiskt kul, säger ”Matte” Lagerwall.
Och de rivstartar med en julturné där andra spelningen är i Växjö.
– Vår rockiga julshow har så klart ett jultema, men det är också en massa andra rockiga låtar. Vi har rockat upp en del jullåtar och så blir det en massa gamla hits, både från oss, Brolle och Rockabilly Fabulous.

Hur kommer det bli att stå på scen igen?
– Det kommer vara ganska ringrostigt, om jag ska vara ärlig. Det ska bli spännande att plocka upp det igen. Det har ju varit nedlagt så länge nu. Några gig har vi gjort under pandemin, men det här blir verkligen en rivstart. Vi är verkligen supertaggade allihop.
– Bara att hoppa in i en turnébuss och börja åka igen. Bara det ser man fram emot, att komma ut på vägarna.
Går det att öva på att spela framför publik?
– Det går inte att öva på att spela framför publik, utan vi repar ju och prodar. Då kanske man gör ett genrep inför en mindre inbjuden publik bara för att testa, då får man lite vibbar. Men vi har varit borta länga, så det är spännande. Vad ska hända?
– Visst måste vi repa in det här ordentligt, men vi har hållit på så länge så jag tror att det ramlar in i ryggraden ganska snabbt.
De är i vilket fall mycket sugna på att spela på fullsatta arenor igen.
– De få gigen vi har gjort i år har varit sådan spelglädje. Man märker på publiken att det är efterlängtat. På något ställe vi körde på i somras så ösregnade det, men det var ingen som gick.
– Man behöver det för själen. Jag tänker mig det som ett kosläpp. Det ska bara bli väldigt kul att sätta i gång igen.

Ni är ju tre enheter som ska ut på turné, gör ni mycket tillsammans?
– Vi gör grejer tillsammans. Det är lite av grejen att göra en sådan här turné, att man gör lite paket av det. Vi har gjort det ganska ofta med Boppers, att vi samarbetar med andra i olika konstellationer och testar nya saker. Det är kul och givande.
– Vi har ju låtar som kan bli bra duetter. Alla som är inblandade i det här paketet gillar ju verkligen att sjunga. Vi kan göra låtar som vi kanske annars inte skulle göra, och det är kul.

Detta är dock inte första gången som The Boppers ger sig ut på en julturné, även det var ett par år sedan sist nu.
– Vi gjorde fyra eller fem julshower med Rockabilly Fabulous 2019 och det var så kul så vi sa att det här måste vi köra nästa år också. Men så kom coronan och satte krokben för det där. Då hade vi redan snackat med Brolle så vi fick skjuta på allt till i år. Så det är efterlängtat att få sticka ut.

Går det på något sätt att beskriva hur det kommer att kännas att stå på scenen igen?
– Det där med att stå på scen är något magiskt. Det är många olika känslor inblandade.
– Har man tandvärk eller ont innan en spelning brukar det försvinna när man börjar lira. Sedan kommer det tillbaka när man slutat lira. Det säger lite om vad det är att stå på scen. Det har man verkligen saknat.