Klik venligst
NYHETER 2021-5-10 KL. 16:50

Rikards och Jimmys dröm om en egen bilverkstad blev sann i Alvesta

Av Hans Nilsson

Rikards och Jimmys dröm om en egen bilverkstad blev sann i Alvesta
Rikard Bard och Jimmy Ask har drömt om att ha en bilverkstad ihop i flera år. Den 1 april i år blev drömmen verklighet då de tog över Alvesta Bil & Riktning AB på Allbogatan 62 efter Villy Varszegi och Bengt Johansson. Foto: Sebastian Lindgren

ALVESTA. Den 1 april i år tog Rikard Bard och Jimmy Ask över bilverkstaden Alvesta Bil & Riktning AB på Allbogatan 62 efter Villy Varszegi och Bengt Johansson. Första tiden har gått över förväntan för de båda 33-åringarna.
- Det är en dröm att ha eget företag, och det har gått bättre än vi hade räknat med, säger Rikard Bard, delägare ihop med Jimmy Ask.
Det är två ganska unga men ändå väldigt rutinerade bilmekaniker som har köpt Alvesta Bil & Riktning AB. Rikard Bard, som är från Växjö från början, och Jimmy Ask, som är från Norrhult, gick på fordonsprogrammet på Kungsmad.
Sedan började de jobbade som bilmekaniker när de var 18 år på Axel Davidsons Bil i Växjö.
- Jag var egentligen bara 17 år när jag började som bilmekaniker, jag hade inte ens bilkörkort då, minns Rikard Bard.

Det var på Axel Davidsons, som sedan bytte namn till Liljas Bil, som de lärde känna varandra och det var där de blev bästa vänner. De jobbade ihop runt sex år, sedan gick de skilda vägar i yrkeslivet men fortsatte att vara vänner och umgås på fritiden.
- Vi har jobbat på flera olika bilverkstäder i Växjö som mekaniker, och Jimmy sålde dessutom bilar ett tag på Växjö Bilförmedling. Men vi har haft en dröm att vi ska ha en bilverkstad ihop någon gång. Många gånger genom åren har vi pratat om att vi borde starta företag och jobba åt oss själva istället, berättar Rikard Bard.
Men det var inte förrän de såg en annons på Blocket för några månader sedan om att Alvesta Bil & Riktning var till salu som deras dröm blev verklighet. Det var flera faktorer som gjorde att de till slut slog till och blev egna företagare.
- Det är lättare att ta över en befintlig bilverkstad än att starta från scratch. Den här bilverkstaden är dessutom så välskött av Villy Varszegi och Bengt Johansson, det är fina lokaler med bra läge i Alvesta och de hade redan en bra kundkrets, förklarar Rikard Bard.

Den 1 april öppnades Alvesta Bil & Riktning med de nya ägarna Rikard Bard och Jimmy Ask. Det är vissa förändringar som har skett sedan de förra ägarna. De har bland annat investerat i en däckmaskin och en diagnosdator för alla bilmärken och även för nya bilar.
- De var mer specialiserade på BMW och Hyundai, men vi sysslar med service och reparationer på alla bilmärken och även på gamla veteranbilar. Sedan jobbade de en del med plåtslageri och reparationer, det gör vi nästan inte alls, säger Rikard Bard.
Det har bara gått en dryg månad än, men det känns som att Rikard Bard och Jimmy Ask, som båda bor i Gemla numera, har hittat hem i Alvesta.
- Vi känner oss välkomna här och vi har blivit väl mottagna av de kunder vi tog över. Sedan har vi ju fått en del nya kunder också. Så vi har fått en bra start i Alvesta, säger Rikard Bard och fortsätter:
- Det känns bra att stiga upp på morgonen när man vet att man ska hit, och det är roligt att komma till jobbet. Nu får vi ju jobba åt oss själva, när det går bra är det vi som får beröm.hans nilssonDet är två ganska unga men ändå väldigt rutinerade bilmekaniker som har köpt Alvesta Bil & Riktning AB. Rikard Bard och Jimmy Ask, båda 33 år, har jobbat som bilmekanmiker sedan de var i 18-årsåldern. Foto: Sebastian Lindgren