NYHETER 2020-9-20 KL. 00:18

Region Kronoberg får 136 miljoner: ”Aldrig fått så mycket pengar förut”

Av Hans Nilsson

Region Kronoberg får 136 miljoner: ”Aldrig fått så mycket pengar förut”
- De 136 miljonerna är ett välkommet tillskott och de kommer bland annat att gå till att upphandla uppskjutna operationer, säger. Roland Gustbée (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen. Foto: Emelie Helldén-

VÄXJÖ. Region Kronoberg får ett tillskott på hela 136 miljoner kronor nästa år.
- Det är jättemycket pengar, så här mycket pengar riktade till hälso- och sjukvården har vi aldrig fått förut i regionen, säger Roland Gustbée (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen.
Nyligen meddelade regeringen att det blir rejäla tillskott till regionerna med höjda statsbidrag och extrapengar nästa år.
Det är pengar som bland annat är till för att hantera föjderna av coronavåren och att beta av den så kalade vårdskulden.
Region Kronoberg har redan i år fått ett tillskott på 73 miljoner kronor på grund av corona. Nästa är blir summan 136 miljoner kronor.
- Det är ett välkommet tillskott och det kommer bland annat att gå till uppskjuten vård på grund av corona. De akuta operationerna, som canceroperationer, har vi kunnat göra även under corona, säger Roland Gustbée (M).
- Men vi har uppskjutna operationer på ortopeden, som höfter och knän och även när det gäller grå starr. Vi tittar nu på upphandling hos andra vårdgivare för att klara av de här extraoperationerna, fortsätter han.
- Det kan komma igång rätt snart i höst, och då blir det mycket operationer på helgerna för att komma ikapp. Så tillskottet kommer också gå till övertidsersättning för vår egen personal.
Tillskottet kommer även att gå till andra delar av verksamheten som inte har direkt med corona att göra. Exempelvis till digitalisering och modernisering av vården och till att förstärka primärvården, enligt Roland Gustbée.
- Det här 136 miljonerna ligger i nivå med vad vi behöver. Men att vi har fått just den här summan är mer en slump, man målar med breda penslar när man skjuter till de här tillskotten, förklarar Roland Gustbée.

hans nilsson