Klik venligst
NYHETER 2020-11-27 KL. 11:36

Rådgivare i krisen: ”I mitt jobb ingår att vara psykolog”

Av Hans Nilsson

Rådgivare i krisen: ”I mitt jobb ingår att vara psykolog”
Johan Olesen på Redovisning & Företagsrådgivarna med kontor på Storgatan 17 har fullt upp med att ge rådgivning till företagare i Växjö som drabbats av coronakrisen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. I början av 2020 hade företagsrådgivaren och redovisningskonsulten Johan Olesen i Växjö 50 kunder - nu har han 35 kvar. Coronakrisen slår hårt mot många.- En del ger upp, men jag säger till dem att hålla ut. Det finns alltid lösningar, förklarar Johan Olesen.
Trots att Johan Olesen har färre kunder nu så har han inte mindre att göra på sitt företag Redovisning & Företagsrådgivarna med kontor på Storgatan 17.

Han har fullt upp med att ge rådgivning till företagare i Växjö som drabbats av coronakrisen. Det största delen av de kunder Redovisning & Företagsrådgivarna har är enskilda firmor.
Det är folk som driver butik, restaurang eller transportföretag.
- Vissa branscher är mer drabbade än andra, som taxi- och service. Det tänker man kanske inte på, men det är ju ingen som vågar sätta sig i en taxi idag och det är inte så många som reser längre heller, säger Johan Olesen.
- Jobbar man på ett större taxibolag finns det krav på att man ska ha ett eget fordon. Det är inga småpengar som krävs för att köpa en sådan bil och det är höga månadskostnader, förklarar Johan Olesen när han ska beskriva flera taxichaufförers problem idag.

Många småföretagaresom drabbas av krisen är dessutom inte med i A-kassan.
- De står utanför systemet, en del lånar pengar från släkt och vänner för att klara sig eller så lånar de av Almis microlån. Man kan få statligt stöd också, men det är mycket pappersarbete och man får oftast inte så mycket pengar, påpekar Johan Olesen.
- Vissa kunder jag hjälper kan inte betala mig för rådgivningen. Men jag skjuter upp betalningen, jag tänker att jag bygger upp ett förtroende inför framtiden.
Det är ett tufft jobb nu att vara företagsrådgivare och redovisningskonsult. Det finns i stort sett tre typer av kunder i den här krisen.
- De som ändå vill fortsätta, de som vill vila företaget ett tag och de som ger upp. I mitt jobb ingår att vara psykolog. Jag försöker motivera dem som ger upp och få dem att inse att det alltid finns alternativ och andra möjligheter. Jag säger att de ska hålla ut, att det kommer lösa sig.
- Men det är svårt ibland. Om det verkligen inte går att fortsätta så handlar det om att försöka gå därifrån så skadefritt som möjligt.
- Det är ju oftast ekonomin som är dilemmat. Jag är ju ingen bank, men jag kan säga att det finns kunder jag hade stöttat med pengar om jag hade varit en bank eftersom jag tror på deras företag.

Till de som vill fortsätta eller ha företaget vilande har Johan Olesen ett antal goda råd.
- Om man vill fortsätta handlar det om kreativitet och att våga tänka utanför boxen. Vad finns det för andra tjänster och produkter att satsa på? Om man vill ha företaget vilande så måste man försöka bli av med kostnader och samtidigt inse att man inte blir av med alla kostnader ändå, som hyran till exempel. Då kan det handla om att hitta lösningar med fastighetsägaren om minska hyran, säger Johan Olesen.hans nilsson


Trots att Johan Olesen har färre kunder nu så har han inte mindre att göra på sitt företag Redovisning & Företagsrådgivarna med kontor på Storgatan 17. Foto: Hans Nilsson