Klik venligst
NYHETER 2020-3-13 KL. 12:00

”Prova, det kan du säkert! Våga våga”

Av Hans Nilsson

”Prova, det kan du säkert! Våga våga”
Malin Matson. Foto Hans Nilsson

Jag har aldrig varit den som har backat för nya utmaningar, jobb eller projekt. Alltid varit i täten på att lära mig nya saker. Nyfiken på vart nästa stig ska leda.

Även som liten var jag självständig. Gick ofta min egen väg även om den inte alltid ledde till succé. Men det var jag och jag gjorde det jag trodde på och gör än idag. Men när jag blev mamma så blev jag helt plötsligt specialist på vad mina barn klarade av och inte klarade av. Jag började använda meningar som
- Du är för liten.
- Det går inte.

Tills en dag då jag fick ett rejält uppvaknande och det ha jag min dotter att tacka för.
Vi var på semester i Spanien. Hade bänkat oss i sedvanlig ordning vid poolen. Vi badade, åt glass och badade igen. Xandra då 8 år kommer springandes och berättar med stor entusiasm i rösten att man kan få prova på att vindsurfa i poolen.
Hon ber snällt och innerligt att få prova. Jag låter blicken vandra mot poolen och mycket riktigt. En ung kille med svallande hår står där och låter alla som vill testa på denna vattensport.
Det jag ser är ett gigantiskt segel och lika stor surfbräda. Bredvid mig står Xandra och hoppar upp och ner och bara vill testa. Denna lilla flicka, klart hon inte klarar av det, tänker jag.
Varpå jag säger - Nepp, det kommer inte gå. Du är för liten. Det går bara inte.
Hon blir superarg och tycker att jag är universums taskigaste mamma. Jag tycker däremot att jag har varit den förståndigaste mamman i hela världen.

Jag lutar mig till nöjt tillbaka och fortsätter och läsa min bok. Xandra däremot surar och går mot poolen. Några minuter senare hör jag henne ropa från någonstans ifrån och jag tittar upp.
Där i poolen står hon. På surfbrädan med lätt vind i seglet och skiner med hela ansiktet.
- Mamma, ropar hon. Där ser du, jag är inte alls för liten. Jag kan visst!
Jag kan inte annat än att ställa mig att och applådera. Jag vinkar och ler lika stort tillbaka. Min unge!
Från den dagen har jag aldrig sagt
- Du är för liten eller det går inte.
Jag har i stället sagt.
- Prova, det kan du säkert! Våga våga.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER