NYHETER 2020-2-12 KL. 16:26

Priserna på skogsfastigheter skjuter i höjden

Av Hans Nilsson

Priserna på skogsfastigheter skjuter i höjden
Joakim Ahlberg och Annika Granquist på LRF Konsult i Växjö och Alvesta har plockat fram siffror på sålda skogsfastigheter i Småland. Priserna på sålda skogsfastigheter har skjutit i höjden, de senaste tio åren har de ökat med hela 40 procent.

VÄXJÖ. Priserna på sålda skogsfastigheter har gått som en raket i flera år. De senaste tio åren har de ökat med 40 procent i Småland och Blekinge, enligt LRF Konsult.- Priserna har aldrig tidigare varit så höga som nu, säger Annika Granquist, kontorschef på LRF Konsult i Växjö som byter namn till Ludvig & Co den 10 mars.
Om man har mycket pengar över och vill ha en stabil och trygg investering över tid kan det vara en bra idé att köpa en skogsfastighet.
Det menar Joakim Ahlberg, skogsmästare på LRF Konsult, och Annika Granquist, fastighetsmäklare och kontorschef på LRF Konsult för Växjö och Alvesta med kontor i Staglabergshuset i Växjö.

De har plockat fram siffror på sålda skogsfastigheter i Småland och Blekinge bland annat. Det senaste året har priserna ökat med 11, 5 procent, de senaste fem åren med 28 procent och de senaste tio åren med hela 40 procent.
Hur ska man förklara detta?
- Det är sällan en skogsfastighet byter ägare numera, det är stort tryck på att köpa och det är större efterfrågan än det finns utbud på skogsfastigheter, förklarar Joakim Ahlberg.
- Många har mycket pengar som de vill använda i skog som en långsiktig investering. Det är en mer stabil och tryggare placering än aktier på börsen, säger Annika Granquist och fortsätter:
- Man vill ha en skogsfastighet för att kunna jaga eller hyra ut till jaktlag, eller för att plocka svamp och njuta av naturen. Eller mest för ägandet i sig.
LRF Konsult sålde drygt 30 skogsfastigheter i hela Kronobergs län under 2019. En lite mindre skogsfastighet på 27 hektar i södra Sverige kan kosta 3 miljoner kronor i snitt, enligt en beräkning av LRF Konsult.
- Snittåldern på en köpare av en skogsfastighet ligger på 53 år och säljaren är 67 år i medel, och det är oftast en man i båda fallen, säger Annika Granquist.
LRF Konsult, som är rådgivare inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och mäkleri, kommer snart byta namn.
Från och med den 10 mars i heter LRF Konsult Ludvig & Co istället. Detta efter att ett av de stora svenska riskkapitalbolagen Altor har köpt 75 procent av LRF Konsult i en köpesumma som är hemlig, och där LRF äger 25 procent.
- Det känns positivt med Altor, men vi vet inte så mycket än. Namnet Ludvig är efter Ludvig Nanneson som grundade LRF Konsult 1918, berättar Annika Granquist.

hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU