Klik venligst
NYHETER 2020-6-19 KL. 16:32

Pooya Yousefi vill skapa ett tryggare samhälle

Av Hans Nilsson

Pooya Yousefi vill skapa ett tryggare samhälle
Pooya Yousefi och hans företag Solution Valley AB i Växjö har vunnit Företagsfabrikens Innovationstävling. Här får han och Birthe Björkenstock, investerare och affärsutvecklare, motta priset av Sandra Ruuda, vd på Företagsfabriken. Foto: Privat

VÄXJÖ. Vinnaren av årets Innovationstävling heter Pooya Yousefi och han vill skapa ett säkrare samhälle med trygghetstjänster via en app på sitt företag Solution Valley AB. - Jag är jätteglad, det här är en gigantisk boost för mig och företaget, säger 30-årige Pooya Yousefi från Växjö.
Det är Företagsfabriken i Kronoberg som ordnar en innovationstävling för andra året i rad för att hitta nästa blivande storföretag från Kronobergs län.

Den här gången har intresset varit mycket större för tävlingen. Man fick in totalt 24 tävlingsbidrag med entreprenörer från sex av länets åtta kommuner. Juryn utsåg slutligen start upföretaget Solution Valley AB på Videum i Växjö till segrare.
- Vi är glada över det engagemang som vårens tävling har skapat, och vi är glada att utse Solutions Valley till segrare. Men det var inte ett lätt val. Den generella kvaliteten på tävlingsbidragen har varit väldigt bra, det finns flera bidrag som vi tror kan bli framgångsrika. Vi är imponerade över den kreativitet och anda av entreprenörskap som finns i Kronoberg, säger Sandra Ruudam vd Företagsfabriken.
Solution Valley AB startades av Pooya Yousefi. Han samarbetar med Mohammad Mosavat som är programmerare och Birthe Björkenstock, som är investerare och affärsutvecklare. Nu kommer Pooya Yousefi få en plats i Företagsfabrikens Tillväxtprogram som är värd 100 000 kronor och få hjälp av deras experter.
- Vi har jobbat i nära tre år med att utveckla min trygghetsapp, Insec. Vi har övat och testat på kunder och byggt om den. Appen är gratis, och vi har ungefär 12 000 användare i Sverige och världen runt berättar Pooya Yousefi.
Via trygghetsappen är man uppkopplad till ett privat nätverk av vänner, kompisar och familj.
Om man råkar illa ut, till exempel är i en hotfull situation, kan man larma dem så att de sedan kan larma polisen som hittar en via GPS.
Eller så kan användare i närheten komma till platsen och hjälpa en. Man kan även använda appen till att hålla kolla på var ens barn är med GPS, till exempel.
Den andra funktionen med appen handlar om hälsa. Via appen kan man ta del av sin egen hälsodata och puls och blodtryck. Om något avviker kraftigt kan man larma sitt privata nätverk som sedan larmar sjukvården eller ambulansen om det behövs.
Man kan även larma användare i närheten vid en olycka eller ett fall och på det viset snabbt få hjälp med sjukvårdspersonal som tillkallas.
Pooya Yousefi hoppas nu kunna accelerera sin verksamhet. Han och Solution Valley jobbar på att ta fram ett armband som kan kopplas till hälsoappen. Målet är att lansera en ny version av appen och börja sälja tjänsten i Sverige och att växa i USA och Kina.
- Jag vill ha ett tryggare och säkrare samhälle och jag hoppas att våra tjänster och den här appen kan bidra till det. Nu får jag tillgång till Företagsfabrikens experter och det betyder att jag kan vidareutveckla appen och göra den ännu mer användbar. Med Företagsfabrikens hjälp kan vi dubbla hastigheten på vår utveckling, säger Pooya Yousefi.

hans nilsson


Pooya Yousefi samarbetar med Mohammad Mosavat som är programmerare och Birthe Björkenstock på bilden, som är investerare och affärsutvecklare. Foto: Privat