NYHETER 2020-6-27 KL. 13:57

Politiker fördömer attackerna mot polisen i Araby: ”En hämnd på Rimfrost”

Av Hans Nilsson

Politiker fördömer attackerna mot polisen i Araby: ”En hämnd på Rimfrost”
Totalt har det skett sex angrepp på polisstationen i Araby i år. Fem rutor har krossats och de har ännu inte blivit lagade. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisstationen i Araby har den senaste tiden utsatts för flera attacker med sönderslagna fönsterrutor och stenkastning på väktare. Politikerna i Växjö fördömer nu angreppen. - Det här är en attack mot demokratin, säger Anna Tenje, (M).- Det är extra allvarligt att man ger sig på blåljuspersonal, anser Malin Lauber (S).
I år har polisstationen på Dalbo i stadsdelen Araby drabbats av attacker och skadegörelse vid minst sex tillfällen.
Flera fönsterrutor har krossats tidigare i år. Under en natt nyligen krossades en ruta till entrédörren och en annan ruta slogs sönder. Några dagar senare bröt någon upp garageporten till polisstationen, och för bara någon vecka sedan kastades sten mot väktare som bevakade polisstationen i Araby.

När Lokaltidningen intervjuade Admir Smailagic, områdespolisernas gruppchef i Växjö, för ett tag sedan sade han så här om attackerna:
- Som polis är man van, vissa kriminella i Araby har ett hat mot oss. Att de ger sig på polisstationen tolkar jag som ett enkelt sätt att hämnas på oss, förklarade han.
Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, tolkar det också som en hämnd mot polisen från kriminella.
- Man ger sig ju bara på polisstationen. Det är ett riktat hat mot polisen från unga och arga våldsverkare i Araby som vill hämnas för polisens stora insats Försommar som ingick i Rimfrost i Araby i våras, säger Anna Tenje.

Försommar var den största polisinsatsen i Växjö någonsin mot kriminella nätverk. Över 100 poliser, bombexperter och sökhundar sökte igenom 50 fastigheter, gjorde 89 visitationer, 34 husrannsakningar i fordon, 30 inre utlänningskontroller och letade i allmänna utrymmen. Man beslagtog vapen, narkotika och ammunition och frihetsberövade 20 personer.
Anna Tenje tycker att det är dags för hårdare tag mot de kriminella.
- Det är fruktansvärt med det våld mot blåljuspersonal och väktare och även mot kommunens omsorgspersonal som har skett i Araby. Jag skulle vilja ha en hårdare lagstiftning för de här brotten, klargör Anna Tenje.

Conny Lindahl, gruppledare för Sverigedemokraterna i Växjö, är inne på samma linje.
- Polisen måste ta i mer med hårdhandskarna med de här kriminella. Problemet är att de inte får göra det. Polisen måste få mer befogenheter, anser Conny Lindahl.
- De som attackerar polisstationen vill inte respektera samhället. De har inte anpassat sig till samhället och de vill inte sköta sig. Jag vet inte vad man ska göra. Det har alltid varit mycket bus i Araby, men inte i den här utsträckningen som nu.
Socialdemokratenas kommunalråd Malin Lauber fördömer också de här brotten.
- Det är helt oacceptabelt att kasta sten på väktare och förstöra fönsterrutor på polisstationen, det är ett allvarligt brott att ge sig på blåljuspersonal. De måste lagföras för de här brotten, slår Malin Lauber fast.
Anna Tenje lägger till en sak om de personer som attackerar polisstationen.
- Det är inga onda människor, jag ger inte upp hoppet om dem. Det krävs kanske hårdare tag med en del av dem, men de kan bli goda medborgare.hans nilssoN


- Det är ett riktat hat mot polisen från unga och arga våldsverkare i Araby som vill hämnas polisens stora insats Rimfrost i våras, tror Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Foto: Pressbild- Det är helt oacceptabelt att kasta sten på väktare och förstöra fönsterrutor på polisstationen, det är ett allvarligt brott att ge sig på blåljuspersonal, säger Socialdemokratenas kommunalråd Malin Lauber. Foto: Pressbild.


PÅ STARTSIDAN JUST NU