NYHETER 2020-7-4 KL. 18:45

Polisen: ”Risk för mer stök och oroligheter i sommar”

Av Hans Nilsson

Polisen: ”Risk för mer stök och oroligheter i sommar”
Somrarna i Växjö brukar vara ganska lugna för polisen, men i sommar förbereder man sig på att många Växjöbor firar semester på hemmaplan och att det kan bli stökigare än normalt. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Coronapandemin gör att den här sommaren kan se helt annorlunda ut för polisen i Växjö när folk semestrar på hemmaplan. - Jag är helt övertygad om det, jag tror att det kan bli mer ordningsstörningar på stan när fler ungdomar är hemma, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö.
Somrarna i Växjö brukar vara ganska lugna och sömniga historier för polisen. Många Växjöbor lämnar stan och åker till Öland eller Halland på sommaren och en del åker utomlands.

Men i år ser det inte ut så. På grund av corona kommer troligen många Växjöbor att stanna hemma. Det är vad polisen har planerat för, och det påverkar deras arbete.
- Vi har självklart tittat på det här och vi tar höjd för att det kommer vara en annorlunda situation i Växjö i sommar. Fler kommer vara i Växjö än normalt på sommaren. Det kommer till exempel vara folk som annars åker till sina hemländer som stannar i Växjö, förklarar Ola Severinsson.
Det här rör i första hand juli och augusti, och Ola Severinsson tror att det kan bli stökigare i centrum bland annat.
- Med flera ungdomar på hemmaplan så är det risk för att det blir oroligt och att det visar sig i aggressioner som går ut över allmänheten och mot polisen, förklarar Ola Severinsson.

Frågan är hur polisen löser bemanningen med tanke på att det kan bli mycket mer att göra den här sommaren för att hantera eventuellt stök och bråk. Även poliser måste ha semester.
- Vi har ju planerat för att det kan bli mer oro med fler ungdomar på hemmaplan. Som vanligt har vi lappat och lagat med semestrarna, och vi har den personal vi har under sommaren.
- Men det finns tillräckligt med poliser i Kronobergs län och skulle vi behöva fler så får vi nnvända de resurser som finns i regionen, säger Ola Severinsson.

hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU