NYHETER 2020-6-26 KL. 13:52

Polisen om Linnéstatyn: ”Vi ser att det här ryktet finns”

Av Hans Nilsson

Polisen om Linnéstatyn: ”Vi ser att det här ryktet finns”
- Vi ser allvarligt på varje hot mot vår demokrati och här finns ett hot om skadegörelse på statyn och att riva ned den, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen i Växjö ser allvarligt på hotet från anarkister att riva Linnéstatyn.- Det är ett allvarligt brott att riva en staty. Man ger sig på hela demokratin, men det här kan vara ett rykte bara, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö.
Det är i ett inlägg på flashback på nätet som anarkister i Antifa uppmanar anhängare att samlas i Växjö den 27 juni klockan 14.00 för att protestera mot rasism och riva ned Linnéstatyn i Linnéparken.

”Lördagen den 27 juni ska bli ihågkommen som dagen då rasismen revs i Sverige”, skriver de i inlägget som har spridits på nätet.
- Vi ser att det här ryktet finns, vi tar höjd för att det kan ske något och vi jobbar med det. Det finns ingen ansökan inlämnad om tillstånd att demonstrera den 27 juni, förklarar Ola Severinsson vid kommunpolisen i lokalpolisområde Växjö.
- Vi plockar nog inte in helikoptrar och ridande poliser för att hantera det här. Men vi ser väldigt allvarligt på varje hot mot vår demokrati och här finns ett hot om skadegörelse på statyn och att riva ned den.

På nätet kan man även läsa att det är en upphetsad stämning på den andra politiska ytterkanten till höger. Det är inte omöjligt att motdemonstranter samlas i Växjö den 27 juni. Under en hashtag om att skydda Linné uppmanas anhängare att samlas och stoppa anarkisternas försök att riva statyn.
- Nej, det är inte otänkbart att det blir så, det finns en viss risk för detta, säger Ola Severinsson.

Sverigedemokraterna vill ha kamerabevakning för att skydda Linnéstatyn. Men frågan är om det går att skydda en staty från våldsverkare som har bestämt sig för att riva ned den.
- Ja, det är klart att det går. Ställ 100 personer runt den, till exempel. Det finns andra sätt också, säger Ola Severinsson.
hans nilssonDet är i ett inlägg på flashback på nätet som anarkister i Antifa uppmanar anhängare att samlas i Växjö den 27 juni klockan 14.00 för att protestera mot rasism och riva ned Linnéstatyn i Linnéparken.


PÅ STARTSIDAN JUST NU