NYHETER 2021-2-20 KL. 18:25

Polisen: ”Det är för många yngre som hänger i centrum på kvällarna”

Av Hans Nilsson

Polisen: ”Det är för många yngre som hänger i centrum på kvällarna”
- Det är för många yngre som är ute på stan sent om kvällarna, vi har sett att det har ökat de senaste fem åren, förklarar Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Händelsen med en man som nyligen blev misshandlad med tillhygge och rånad av ett gäng med pojkar 12-13-årsåldern i centrala Växjö har skakat många.- Om de här uppgifterna stämmer är det fruktansvärt, men det är fler yngre som hänger ute i Växjö sent om kvällarna än det var för bara fem år sedan, säger Anette Östman Ottosson, kommunpolis i Växjö.
Det var vid 23.30 en lördagskväll för ett par veckor sedan på Sandgärdsgatan nära Båtsmanstorget som en man i 30-årsåldern ska ha blivit nedslagen och rånad av fem-sex barn i 12-13-årsåldern.
Ricardo Chavez (KD), förste vice ordförande i Nämnden för arbete och välfärd, är mycket upprörd över det unga gängvåldet i Växjö. Så här sa han i Lokaltidningen:
- Våldet i Växjö har ballat ur helt nu, det går ned i åldrarna och eskalerar. Vi måste göra något åt det här. Nu räcker det med gängvåld med unga i Växjö.
- Man kan inte bortse ifrån att det kan finnas gängkopplingar här. De äldre i gänget skickar ut de yngre för att råna och misshandla någon och på det viset markerar de att Sandgärdsgatan är deras revir i knarkhandeln, det tog ju bara lite cigaretter och öl, lade han till i artikeln i Lokaltidningen.
Ricardo Chavez vill ha större polisiär närvaro i centrum.
- Vi är närvarande i centrum på utsatta platser och tider, men vi kan ju inte vara överallt hela tiden, säger Anette Östman Ottosson.

Hon och hennes kollegor i Växjö har sett en utveckling med allt fler yngre som hänger i centrum sent om kvällar och nätter. Ibland ställer de till med problem och dras in i kriminalitet.
- Det är för många yngre som är ute på stan sent om kvällarna, vi har sett att det har ökat de senaste fem åren, förklarar Anette Östman Ottosson och fortsätter:
- Vi försöker identifiera dem för att kunna jobba med deras föräldrar. Men när vi kommer körande på Sandgärdsgatan till exempel, så springer en del av dem som kanske inte har rent mjöl i påsen ibland in på en sidogata och försvinner.
- Men vi lyckas identifiera en del och kör hem dem till föräldrarna. Vissa föräldrar säger att deras barn har fått lov att vara ute, men en del blir tacksamma för att vi har kört hem barnen.

hans nilsson