Klik venligst
NYHETER 2020-11-28 KL. 11:37

Petra säljer ut allt - corona knäckte hennes butik

Av Hans Nilsson

Petra säljer ut allt - corona knäckte hennes butik
- Det känns väldigt bittert, men jag reder inte ut hyran. Jag säljer ut alla kläder på rea nu, jag vill bara bli av med allt i butiken, förklarar Petra Ljungqvist, som lägger ned sin festklädesbutik Blondy & Blacky i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Starten på 2020 var den bästa någonsin för Petra Ljungqvists Blondy & Blacky i Växjö.Sedan kom corona och förstörde allt för hennes festklädesbutik. Nu upphör butiken och hon tvingas sälja ut allt.
- Det känns väldigt bittert. Jag har hållit på med det här i 22 år och det har varit roligt hela tiden, men nu är det slut, säger Petra Ljungqvist, som försöker ställa om till onlineförsäljning.
Det var 1998 hemma i bostaden i Alvesta som Petra Ljungqvist startade sitt företag Blondy & Blacky där hon sålde balkläder, brudkläder och festkläder med tillbehör.

Under några år hade hon en affärslokal vid Järnvägsparken i Alvesta innan hon 2012 valde att hyra in sig i GVG:s gamla videouthyrningsbutik på Storgatan 46 i Växjö.
Blondy & Blacky har gått bra hela tiden, men början på 2020 slog alla rekord.
- Jag har aldrig sålt så bra som i januari, februari och början av mars i år. Det var många som handlade inför studentbalen och bröllop, berättar Petra Ljungqvist.
- Men från en dag till en annan förändrades allt. Statsminister Stefan Löfven höll talet till nationen den 22 mars. Sedan var det kört. Försäljningen störtdök, lägger hon till.

Efter sommaren och början på hösten fick Petra Ljungqvist nytt hopp. Smittspridningen avtog och man lättade på restriktionerna.
- Jag trodde ju att corona skulle gå över. Det började komma lite mer kunder under sommaren och hösten, men när beskedet om högst åtta personer vid sammankomster kom så var det rena dödsstöten för mig, säger Petra Ljungqvist.
Blondy & Blackys försäljningen är helt beroende av att folk kan samlas i större grupper och ha fest. På grund av de nya restriktionerna med maximalt åtta personer blir Petra Ljungqvists affär genast ett offer för coronapandemin.
Hon har förlorat alla sina kunder i stort sett och intäkterna har uteblivit. Men hyran måste betalas.
- Jag reder inte ut hyran, det är ett faktum. Jag fick 10 000 kronor i statligt coronastöd, men det räcker ju inte långt. Jag säljer ut alla kläder på rea nu, jag vill bara bli av med allt i butiken, förklarar Petra Ljungqvist.

Hon kommer sälja ut alla balkläder, brudkläder och festkläder fram till jul. Sedan stänger hon butiken.
- Det finns ingen framtid med den här butiken, jag ser inget ljus förrän det finns vaccin. Men det här kommer slå mot många fler butiker. Jag kommer försöka ställa om till internetbutik, men jag vet inte vad det är jag ska sälja än, säger Petra Ljungqvist.


hans nilsson


- Det finns ingen framtid med den här butiken, jag ser inget ljus förrän det finns vaccin. Men det här kommer slå mot många fler butiker, säger Petra Ljungqvist. Foto: Hans NilssonPetra Ljungqvist säljer ut alla balkläder, brudkläder och festkläder fram till jul. Sedan stänger hon Blondy & Blacky. Foto: Hans Nilsson