NYHETER 2020-1-11 KL. 17:33

Partiet Nyans vill värna muslimer - nu siktar de på fullmäktige i Växjö

Av Hans Nilsson

Partiet Nyans vill värna muslimer - nu siktar de på fullmäktige i Växjö
– Vi har folk i Växjö som vill jobba för vårt parti. Jag är helt övertygad om att vi kan ta oss in i fullmäktige i Växjö vid valet 2022, säger Mikail Yüksel, grundare och ordförande i Partiet Nyans. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Nystartade Partiet Nyans, som vill att islamofobi får en egen brottsrubricering, siktar på att bilda en lokalavdelning av partiet i Växjö kommun. – Vi har folk i Växjö som vill jobba för vårt parti. Jag är helt övertygad om att vi kan ta oss in i fullmäktige i Växjö vid valet 2022, säger Mikail Yüksel, grundare och ordförande i Partiet Nyans.

Mikail Yüksel blev utesluten ur Centerpartiet förra året. Han var Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan inför valet i september 2018.
Men partiledningen fick veta att han precis som Mehmet Kaplan haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna, enligt partisekreteraren Michael Arthursson.
Han målades ut som en islamist som hade samröre med president Erdogan i Turkiet.

– Varför ska jag svara på frågor om Erdogan? Jag tar avstånd från alla partier i Turkiet. Dessutom är inte allt svart eller vitt när det handlar om Turkiet, det finns bra saker där också, säger Mikail Yüksel.

Mikail Yüksel planerar att starta lokala avdelningar av Partiet Nyans i förorter i Göteborg, Malmö, Stockholm och Örebro och i Växjö kommun.
– Det finns folk i Växjö som är intresserade av att ställa upp för Partiet Nyans. Jag har kontakter i Växjö och jag pratar med dem om ett samarbete. Vi har målet att ställa upp i val i flera kommuner, det är lättare att ta sig in i fullmäktige i små kommuner.
– Vi har stor chans att komma in i kommunfullmäktige i Växjö. I Växjö kommun bor runt 25 procent med invandrarbakgrund och det skulle det krävas 1 200 röster för att komma in i fullmäktige i Växjö, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU