NYHETER 2021-6-28 KL. 11:00

Partiet Nyans värnar muslimer - nu ställer man upp i valet i Växjö

Av Hans Nilsson

Partiet Nyans värnar muslimer - nu ställer man upp i valet i Växjö
- Flera personer är intresserade av att stå på valsedeln i Växjö. Det är kompetenta personer med utländsk bakgrund som har koll på kommunpolitiken i Växjö, säger Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Foto: Privat

VÄXJÖ. Partiet Nyans som värnar muslimers rättigheter, och som Lokaltidningen skrev om 2019, ställer upp i fullmäktigevalet i flera kommuner 2022 - en av dem är Växjö kommun. Man har nu startat nomineringsprocessen inför valet.
- Vi kommer satsa hårt på Växjö. Det är en av de kommuner där vi har stor chans att komma in i både fullmäktige och kommunstyrelsen, förklarar Mikail Yüksel, 39 år och partiledare för Partiet Nyans.

I början av september 2019 intervjuade Lokaltidningen det nystartade Partiet Nyans grundare och ordförande Mikail Yüksel. Mikail Yüksel förklarade då att Partiet Nyans vill bekämpa det han kallar för islamofobi och vara en röst för det mångkulturella samhället och för dem som bor i förorterna.
Han lyfte fram tre frågor som centrala för Partiet Nyans: islamofobi, integration och bostadsbrist - han berättade att han till och med vill att islamofobi får en egen brottsrubricering och att muslimer ska få en minoritetsställning i grundlagen.
Mikail Yüksel är själv muslim. Han anser att Sveriges muslimer blir utsatta för fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär varje dag. Han tror att hatbrott mot muslimer inte blir uppklarade och att politiker vill kriminalisera muslimer från att praktisera sin tro.
I september 2019 berättade Mikail Yüksel också att målet för Partiet Nyans var att delta i kommunvalet 2022 i Växjö kommun och flera andra kommuner i landet.

Nu är det klart att det blir så, enligt Mikail Yüksel. Partiet Nyans har inlett sin valrörelse inför riksdagsvalet 2022 och startat nomineringsprocessen.
- Partiet Nyans kommer ställa upp i fullmäktigevalet i Växjö 2022. Det är en bra kommun med stor potential för oss. Vi har ingen fastställd vallista än, men vi har medlemmar i partiet i Växjö och det är flera personer som är intresserade av att stå på valsedeln i Växjö, säger Mikail Yüksel.
- Det räcker att vi har fem till tio personer på listan. Jag vill inte avslöja namnen än, men det är kompetenta personer med utländsk bakgrund som har koll på kommunpolitiken i Växjö.
Mikail Yüksel är helt övertygad om att Partiet Nyans har en stor chans att komma in i fullmäktige i Växjö. Han pekar på att det bor runt 25 procent med invandrarbakgrund i kommunen och beräknar att det krävs 1 200 röster för att få ett mandat i fullmäktige i Växjö.
- Jag kommer åka till Växjö i höst och kampanja och besöka moskén. Och jag har förstått att det planeras för en ny stor moské i Växjö, det är glädjande, säger Mikail Yüksel.
Hittills är det klart att Partiet Nyans kommer gå till val i ett 20-tal kommuner och sju regioner - det stora målet är att ta sig in i riksdagen.
Precis som Mikail Yüksel sa 2019 i Lokaltidningen så är det frågor som rör islamofobi, integration och bostadsbrist man prioriterar i valrörelsen.

Skolan är en fråga han ser som en viktig del i integrationen. Mikail Yüksel anser att det finns stora lokala utmaningar när det gäller skolan i Växjö och i Araby, och i andra kommuner som har utsatta områden.
- Skolan fungerar inte bra i utsatta områden, det är nyckeln till jobb och utbildning och för att undvika kriminalitet. För att få bättre skolor i utsatta områden vill vi att stiftelser eller föreningar utan vinstintresse tar över den kommunala skolan eller att den förstatligas.
- Föräldrar kan till exempel bilda en förening och driva skolan. Problemet med den kommunala skolan är att kommunen inte förstår elevernas problem i utsatta områden och att föräldrarna inte blir involverade. Kulturella och språkliga skillnader gör att det är svårt med kommunikationen, och kommunen lyckas inte med integrationen.

Partiet Nyans satsar nu extra på Skurup och Trelleborg. Där finns det, enligt Mikail Yüksel, islamofobiska strömningar. I Skurup vill man förbjuda slöja på barn i skolan och i Trelleborg kräver man att alla anställda i kommunen ska ta i hand när de hälsar.
- Jag har själv blivit utsatt. En man i Malmö tyckte att jag skulle dö och lämna hans land. Han blev dömd till dagsböter och fick betala skadestånd, säger Mikail Yüksel.
- Jag har varit flera gånger i Malmö med partiet och träffat många där som är positiva till oss. Där har vi en enormt stor potential. Senaste valet var det 50 000 personer i Malmö som inte röstade. Det räcker att Partiet Nyans får 23 000 röster i Malmö i valet 2022 för att vi ska komma in i riksdagen via Malmös valkrets.
Mikail Yüksel var Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan inför valet i september 2018. Men han blev utesluten ur Centerpartiet innan valet.

Enligt partiledningen och Michael Arthursson i Centerpartiet ska han ha haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna. Han målades ut som en islamist som hade samröre med president Erdogan i Turkiet.
- Det här med att Erdogan var förtal. Grå Vargarna ville ha samarbete med mig, men jag tackade nej och det berättade jag för Centerpartiet. Jag tar avstånd från alla partier i Turkiet. Dessutom är inte allt svart eller vitt när det handlar om Turkiet, det finns bra saker där också, säger Mikail Yüksel.

hans nilsson


- Partiet Nyans kommer ställa upp i fullmäktigevalet i Växjö 2022. Det är en bra kommun med stor potential för oss, säger Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans. Foto: PrivatPartiet Nyans satsar på flera kommuner
Partiet Nyans har startat nomineringsprocessen inför valet 2022 i följande kommuner:
Växjö
Jönköping
Stockholm
Göteborg
Malmö
Helsingborg
Norrköping
Örebro
Västerås
Borås
Linköping
Haninge
Huddinge
Sigtuna
Eskilstuna
Landskrona
Burlöv
Skurup
Borlänge
Botkyrka
Mölndal
Lund
Trelleborg
Landskrona