NYHETER 2021-11-22 KL. 09:00

Ölprofil i Växjö kan vinna Guldpodden

Av Hans Nilsson

Ölprofil i Växjö kan vinna Guldpodden
I december 2020 startade ölprofilen Robert Andersson i Växjö och ölsommelieren Micael Lysén i Dalarna en ölpodd - Ölvärlden. Nu är Ölvärlden nominerad till Guldpodden i kategorin Årets Nykomling och Årets Hobby/Fritidspodd. Foto: Privat

VÄXJÖ. Ölprofilen Robert Andersson i Växjö kan vinna Guldpodden med sin och ölsommeliern Micael Lyséns podd Ölvärlden. Den är nominerad till priset i kategorin Årets Nykomling och Årets Hobby/Fritidspodd. Röstningen pågår till den 28 november och vinnarna visas den 1 december i år.- Det skulle betyda mycket för oss om vi vann Guldpodden, säger Robert Andersson.
Robert Andersson är ett känt namn i ölkretsar i Sverige. Han har flera hundra ölprovningar bakom sig och har en stor passion för att sprida ölkunskap.
I Växjö är han kanske mest känd för Växjö Ölfestival som han startade ihop med Niklas på KÖK11. Han har dessutom skrivit en bok ihop med författaren Peter M Eronson 2018 - “Prova Öl - Titta, Dofta, Smaka”. Den boken vann pris i internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018 i kategorin Lärobok Dryck.
Hans företag Craft Beer Experience startades som en blogg 2010. Syftet var att sprida dryckeskultur och få fler människor att upptäcka alla öldofter och ölsmaker. Bloggen blev populär, mycket tack vare de ölfoton som han publicerade på bloggen.

I december 2020 startade han och ölsommelieren Micael Lysén i Dalarna en ny ölpodd - Ölvärlden. Precis före jul 2020 kom ett pilotavsnitt av podden.
- Micael Lysén dök upp i mitt flöde på Facebook och vi började snacka. Vi fungerade bra ihop. Vi har båda hållit digitala ölprovningar och vill sprida ölkultur så därför blev det en podd, säger Robert Andersson.
Under pandemin har Robert Andersson saknat ölprovningarna och samtalen med andra ölintresserade. Podden blir ett sätt att bejaka det intresset när det inte sker så många ölprovningar. I podden pratar de om öl och mat och testar öl från microbryggerier.
- Det är jättekul att göra podd. Utgångspunkten är öl. Det är lite nördigt, men vi vill inte vara för nördiga. Vi försöker göra det folkligt och vi kör varannan vecka och har gäster i podden.
- Bland annat har dryckesjournalisten Sanna Lindberg, rocklegendendaren Dregen och glaskonstnären Erika Lagerbielke varit med, berättar Robert Andersson.
Den 20 november håller grabbarna bakom Ölvärlden en digital provning med fokus på julöl ihop med Edward Blom. Det är en specialprovning där de berättar om provningen med nio olika ölsorter och deras förväntningar. Den digitala ölprovningen sker då på tastezone.se.
Ölvärlden har 700-800 lyssningar i veckan. Nu hoppas Robert Andersson att nomineringen till Guldpodden i kategorin Årets Nykomling och Årets Hobby/Fritidspodd ska ge betydligt fler följare och lyssningar.
Guldpodden är priset där årets bästa podcasts i 15 kategorier i Sverige utses genom omröstning.
- Jag blev överraskad när vi blev nominerade till Guldpodden, det hade jag inte trott. Om vi vinner kommer vi troligtvis få större spridning, fler kommer uppmärksamma det vi gör och fler får upp ögonen för hantverksöl, säger Robert Andersson.

hans nilsson- Det är jättekul att göra podd. Utgångspunkten är öl. Det är lite nördigt, men vi vill inte vara för nördiga. Vi försöker göra det folkligt, säger Robert Andersson. Foto: Hans Nilsson