NYHETER 2020-4-1 KL. 09:00

Ola Agermark: ”Vi har starka och stabila företag i Alvesta”

Av Hans Nilsson

Ola Agermark: ”Vi har starka och stabila företag i Alvesta”
Ola Agermark, näringslivsansvarig, har ringt till ett 30-tal företag i Alvesta kommun I coronakrisen.- Det finns en stor oro, men de förstår att det här blir besvärligt och att de måste kavla upp armarna, säger han. Foto: Alvesta kommun

ALVESTA. Alvesta kommun gör nu vad man kan för att hjälpa det lokala näringslivet som redan drabbats hårt av coronasmittan.- Vi har starka och stabila företag i Alvesta, men de inser att det här kommer att bli tufft, säger Ola Agermark, näringslivsansvarig på kommunen.
Alvesta kommun har satt in ett antal åtgärder för att hjälpa de lokala företagarna för att undvika konkurser, stora uppsägningar och för att rädda jobb.
- Vi behöver göra vad vi kan för att minimera skadorna för våra företagare och stötta våra lokala näringsidkare. Nu försöker vi på ett konstruktivt sätt i samverkan hitta fler smarta lösningar, säger Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta kommun.

Den senaste tiden har Ola Agermark dessutom ringt till ett 30-tal företag i Alvesta kommun för att skapa sig en bild av hur läget är i spåren av coronakrisen.
Hur mår företagarna och hur ser det ut?
- Det har gått väldigt bra för många företag i vår kommun de första månaderna av året. Men sedan kom coronaviruset och flera företag inom restaurang och hotell och industrin har drabbats hårt. En del kommer inleda korttidspermitteringar, säger Ola Agermark.
- Det finns en stor oro hos dem. Men de är också rätt pragmatiska. De förstår att det här blir besvärligt och att de måste kavla upp armarna.

Ola Agermark påminner om att företagen i Alvesta kommun klarade stålbadet i finanskrisen 2008-2010 ganska bra. Han hoppas att det blir så nu också när Sverige har kommit ut ur krisen.
- Många företag i Sverige gick omkull i finanskrisen. I Alvesta fanns flera företag kvar, men med en halverad personal ofta. Vi har duktiga företagare i Alvesta, och starka företag. Men en del är underleverantörer till stora företag som Volvo och beroende av omvärlden.

Frågan är vad som händer med alla byggplaner i kommunen och etableringar av företag på industriområdet Orrakullen nu när corona sätter käppar i hjulet.
- Byggföretagen får svara på frågor om hur de tänker. Men mycket kommer skjutas på framtiden när det gäller etableringar. Investeringarna har stannat upp, men vi är inte oroliga för Orrakullen för det är en långsiktig satsning, förklarar Ola Agermark.
- Det finns en stor aktör som är intresserad av att etablera sig på en yta som är två tredjedelar av Orrakullen. Vi för diskussioner med dem. De tittar på ett par lokaliseringar i Sverige och vi ligger bra till i södra Sverige.
Helt stilla står det inte heller i Alvesta trots krisen.
- Vi har förfrågningar på en tomt på Ilebäcksvägen från en bilverkstad och på en mindre produktionsanläggning på Orrakullen. Men vårt fokus nu är att hjälpa företagen i Alvesta, klargör Ola Agermark.

hans nilsson
PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter