NYHETER 2022-10-7 KL. 13:22

Öjabybanan tar fram nya travtalanger - Höstens kurser fulla

Öjabybanan tar fram nya travtalanger - Höstens kurser fulla

Travet är en av Sveriges absolut största folksporter och travsporten breder ut sig allt mer i glesbygden. Med över tio mil till närmaste travbana kan man inte direkt kalla Växjö för någon trav-metropol.

Men för de som vill utveckla sina travkunskaper finns det numera alternativ i närheten. Sedan 2021 har Kalmartravet öppnat upp en filial utanför Växjö där alla är välkomna att testa på trav och hästlivet.

Varje säsong anordnas travkurser för både vuxna och barn, något som har blivit så populärt att höstens kurser blev fulla. Det som erbjuds är främst nybörjarkurser i åtta delar där eleverna får lära sig de mest grundläggande kunskaperna i hästhantering och körning.

Det är till Öjabybanan som flertalet barn och ungdomar kommer varje lördag för att lära sig att köra och ta hand om travhästarna. Banan lämpar sig mest för träning, och därför körs det inte aldrig några riktiga travlopp på Öjaby.

Ungdomsidrotten är ett viktigt och prioriterat område för Svensk Travsport som arbetar aktivt för att få fler unga att ansluta till travsporten. Satsningen på travet i städer där det inte finns någon travbana är bra, enligt Travstugans expert Simon Hagen.

• Satsningen med Unga Travet och travskolorna är enormt viktig. Att travet kan komma ut i städer där närheten till travbanor saknas kommer bidra till att fler fastnar för sporten. Framgången med Växjö Travklubb och Kalmartravet är ett bevis för att förbundet ska fortsätta på den inslagna vägen.

Höstens kurser är i full gång men nya tillfällen att anmäla sig till vårens kurser kommer senare i vinter. Håll även utkik på Växjö Travklubbs facebooksida som ibland anordnar egna dagar med ponnykörning och travläger för de mindre