Klik venligst
NYHETER 2021-4-17 KL. 10:10

Nytt ölbryggeri mitt i Växjö

Av Hans Nilsson

Nytt ölbryggeri mitt i Växjö
Namnet blir Brygghus de luxe och det kommer att finnas i Villa & Trädgård de luxe lokaler på Sandgärdsgatan 3 i Växjö. Restaurangchefen Alexander Cedet Gaihede blir ansvarig bryggare. Foto: Daniel Novakovic

VÄXJÖ. Kafé de luxe och Villa & Trädgård de luxe startar nu ett eget ölbryggeri mitt i Växjö. Namnet blir Brygghus de luxe och det kommer att finnas i Villa & Trädgård de luxe lokaler på Sandgärdsgatan 3. De första ölen beräknas vara klara i slutet av maj.
Det startas av personerna bakom Kafé de luxe och Villa & Trädgård de luxe. Restaurangchefen på Villa & Trädgård de luxe, Alexander Cedet Gaihede, blir ansvarig bryggare.
Hans ölintresse startade för sju år sedan när han började jobba som bartender på Kafé de luxe. Sedan dess har han arbetet på Ett Kvarter, Gräddhyllan, Brasseriet 1742, Villa Gransholm, gått en sommelierutbildning på Gustibus i Malmö och en utbildning till bryggtekniker i Ludvika.
”Fantasin ska få flöda, en öl ska aldrig vara en annan öl lik, det ska vara tryggt men samtidigt lekfullt”, säger Alexander Cedet.
Bryggeriet kommer ligga ovanpå baren på Villa & Trädgård de luxe. Ett hål ska borras i taket och sedan får ölen flöda ner i glaset.
Råvarorna kommer vara lokala. ”Vi har grannkommuner som både kan leverera humle och malt, det känns självklart att jobba nära dem”, säger Gustav Hector.