NYHETER 2020-1-29 KL. 08:51

Nytt klätterhus på Idrottshuset med 12 meter hög vägg

Av Hans Nilsson

Nytt klätterhus på Idrottshuset med 12 meter hög vägg
Vöfab har byggt ett klätterhus i Idrottshuset.. Här är det 35-årige Hamid Khansari, klätterinstruktör på Idrottshuset, som testar den 12 meter höga väggen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter flera års längtan och kamp för att få ett klätterhus har Idrottshuset i Växjö nu äntligen kunnat inviga en 12 meter hög klättervägg.- Det känns nästan overkligt, vi har ju jobbat för att få det här i 15 år, säger Lena Fransson som driver Idrottshuset ihop med Göran Harrysson.
Idrottshuset som ligger intill Tipshallen och Myresjöhus Arena på Bollgatan är ett mycket populärt ställe som lockar runt 10 000 besökare om året.
Här kan man spela badminton, squash, bordtennis, träna på gym och klättra på klättervägg. Idrottshuset var tidigt ute med klättervägg, den blev klar redan 1995.
Under flera år har Lena Fransson och hennes kompanjon Göran Harrysson kunnat se hur allt fler har velat boka en tid för klätterväggen på Idrottshuset.
- Köerna har blivit så långa att vi har tvingats tacka nej till folk som velat klättra, det har varit fullbokat, förklarar Lena Fransson.

Därför har de försökt få Växjö kommun, som äger Idrottshuset, att bygga ett klätterhus. Förra året gjorde Vöfab slag i saken och byggde ett klätterhus med en vägg på 12 meter, en på 8 meter och en bouldervägg och nu har det invigts. Växjös enda klätterhus.
I fredags förra veckan hade man invigning av klätterhuset för ett 100-tal inbjudna med uppvisning och mingel. Dagen efter öppnade man för allmänheten.
- Det gick jättebra, det kom folk hela tiden. Det var flera hundra personer här, det är jätteroligt. Nu hoppas vi att alla som vill klättra ska få plats här, säger en mycket glad Lena Fransson.

Lördagen den 18 januari är det öppet hus för att fira den nya klätterhuset. Kostnaden för bygget läggs på hyran av Idrottshuset. Men klätterhuset kommer troligen löna sig.
- Vi räknar med att kunna ta emot ett par tusen besökare till per år nu, klargör Lena Fransson.
Den gamla klätterväggen från 1995 ser inte så imponerande ut jämfört med de nya väggarna. Men det var på den gamla klätterväggen i Idrottshuset som den idag 35-årige Hamid Khansari började testa sin förmåga som 10-åring.

Med tiden kom han med i juniorlandslaget i klättring och nu är han timanställd klätterinstruktör på Idrottshuset. Han är mycket glad över att Idrottshuset har fått ett klätterhus.
- Jag blev biten av klättring direkt när jag var liten, det är lätt att bli det. Att klättra blir en livsstil. Det är så kul, det är både en aktivitet och en bra fysisk träning för alla, oavsett ålder och fysik, säger Hamid Khansari som hade besök på invigningen av sin klätterkompis Magnus Högström som driver ett klätterhus i Göteborg.

hans nilsson

- Jag blev biten av klättring direkt när jag var liten, det är lätt att bli det. Det är så kul, säger Hamid Khansari, klätterinstruktör på Idrottshuset. Foto: Hans Nilsson- Det här känns nästan overkligt, vi har ju jobbat för det här i 15 år, säger Lena Fransson som driver Idrottshuset ihop med Göran Harrysson. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU