NYHETER 2022-6-9 KL. 17:30

Nytt företag för trädgårdsvård: ”Många tror att vi är ett kärlekspar”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Magnus Holmgren och Charlotta Ydrén är arbetskamraterna som bestämde sig för att starta företag ihop istället för att vara anställda. Den 1 maj drog de igång VXO Garden AB - ett företag som erbjuder trädgårdsvård. - Många tror att vi är ett kärlekspar, det är vi inte. Men vi jobbar väldigt bra ihop och har ett gemensamt och tydligt mål: folk ska få finare blommor och växter i sina trädgårdar, förklarar de.

Nytt företag för trädgårdsvård: ”Många tror att vi är ett kärlekspar”
Magnus Holmgren och Charlotta Ydrén har startat VXO Garden AB ihop. - Om en man och en kvinna startar ett företag ihop måste det vara ett kärlekspar. Folk tänker så, men vi är inte gifta och vi är inte ihop, säger Magnus Holmgren. Foto: Hans Nilsson

Det tillhör nog inte vanligheten att en man och en kvinna startar ett företag ihop, om det inte är ett gift par som bestämmer sig för att göra det.
Magnus Holmgren och Charlotta Ydrén har fått flera påpekanden om det.
- Om en man och en kvinna startar ett företag tillsammans måste det vara ett kärlekspar. Vi har märkt att folk tänker så, men vi är inte gifta och vi är inte ihop. Däremot passar Charlotta och jag mycket bra ihop som företagspartners, säger Magnus och fortsätter:
- Vi jobbade ihop i ett år på ett trädgårdsföretag. Det var där vi insåg att vi hade samma syn på att det är viktigt med kvalitet och utförande gentemot kunden, och att vi vill utvecklas. Jag hade en idé om ett företag som vi pratade mycket om.

Den idén blev verklighet när Magnus och Charlotta sade upp sig och startade VXO Garden AB den 1 maj i år.
De äger 50 procent var av företaget som erbjuder trädgårdsvård i form av klippning av häckar och gräs, rensning av ogräs, beskärning av träd, tvättning av plattor och tips och råd om hur man får en finare trädgård.
- Det känns annorlunda att ha ett eget företag, säger Magnus.
- Det är mycket att sätta sig in i, och jag är dessutom gravid i åttonde månaden. Jag ska föda i juli, sedan blir jag borta i ett halvår, inflikar Charlotta.

Att Charlotta blir borta i några månader och Magnus blir ensam under en tid verkar inte innebära några problem. Deras företag erbjuder nämligen löpande trädgårdsvård på abonnemang vilket gör det lättare att planera.
- Vår affärsidé som vi tror mycket på är att vi skriver ett avtal om ett abonnemang på 12 månader med en kund för skötseln av trädgården. Kunden väljer ut vad den vill att vi ska göra i trädgården, förklarar Magnus och fortsätter:
- Vi jobbar proaktivt, trädgården ska skötas löpande, och vi gör en skötselplan som är unik för varje kund om hur växten ska skötas för att trivas och frodas. Planen följer året månadsvis och kostnaden för skötseln sprids ut på 12 månader.
- Mötena är viktiga. Vi försöker alltid boka kundmöten och gå igenom vad kunden vill, säger Charlotta.

Med tiden är målet att nå företag som kunder för trädgårdsvården. Men Charlotta och Magnus inriktar sig på tre grupper av kunder nu i början.
- Pensionärer som bor kvar billigt i villan efter att ha betalat lånen, familjer som har fullt upp med jobb och barn och inte har tid med trädgården och folk som inte har kunskap om trädgård, klargör Magnus.
- En av våra kunder är ju dessutom Huseby bruk, vi hjälper dem ibland med att plantera växter och att sköta gräset, lägger Charlotta till.
Magnus och Charlotta är mycket olika som personer och de har olika bakgrund, konstaterar de.
- Jag började köra lastbil för 30 år sedan, och sedan jag sålde jag lastbilar. Men jag har även jobbat i baren på Harrys i Växjö i tio år och jag var säljare av tjänster åt Scania i Södertälje.
- Så jag har en bakgrund som säljare. Jag pratar mer och är lite hårdare och mer på än Charlotta. Hon är mjukare och varmare, och mer ödmjuk än jag, säger Magnus.

Charlotta är uppvuxen på en bondgård med djur i Ydre i södra Östergötland på gränsen till Småland och hon har drivit lantbruk ihop med sin sambo i fem år.
- Jag uppskattar raka rör och en öppen dialog. Vi diskuterar mycket, jag och Magnus. Är det något så kan man prata om det, och det känns tryggt för mig, tycker Charlotta.
- Olikheterna i personligheten har inget att göra med att jag är en man och hon är en kvinna. Det är bra att vi är olika också, vi kompletterar varandra. Charlotta kan mer om trädgård än jag och jag kan mer om hur man säljer något, vi lär av varandra, säger Magnus.
hans nilsson


Charlotta Ydrén och Magnus Holmgren har startat företag ihop som erbjuder trädgårdsvård. - Det är mycket att sätta sig in i, och jag är ju gravid i åttonde månaden. Jag ska föda i juli, berättar Charlotta Ydrén. Foto: Hans NilssonCharlotta Ydrén och Magnus Holmgren jobbade ihop i ett år på ett trädgårdsföretag innan de sade upp sig och startade VXO Garden AB den 1 maj i år. Foto: Hans Nilsson