Klik venligst
NYHETER 2020-2-20 KL. 09:12

Nya lokaler på Arenastaden ett lyft för eleverna på Lernia

Av Hans Nilsson

Nya lokaler på Arenastaden ett lyft för eleverna på Lernia
Ayso Gürgasin och Negina Sahak är elever på Lernias utbildning inom restaurang och bageri och de är jättenöjda med de nya undervisningslokalerna i Östers fotboillsarena, Visma Arena. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Lernias utbildning inom restaurang/bageri och hotell/turism i Växjö har flyttat från Kvarnvägen till nya undervisningslokaler på Östers fotbollsarena.
- Det är så ljust och fint här och så kan man titta på fotboll. Vi älskar fotboll, säger eleverna Negina Sahak och Ayso Gürgasin.
I början av januari i år bytte Lernias utbildning inom restaurang/bageri och hotell/turism undervisningslokaler.
Man flyttade från Öster till Östers IF skulle man kunna säga. För nu håller man hus i Östers fotbollsarena, Visma Arena, i anslutning till Östergatans Restaurang på Arenastaden, istället för de gamla industrilokalerna på Kvarnvägen på Öster.

Nyligen invigdes den här satsningen och Lokaltidningen var på plats.
- Arenastaden är ett expansivt och attraktivt område och här blir vi i blickfånget på ett annat sätt. Vi har fantastiska lokaler för undervisning här och en samarbetspartner i Östergatan, förklarar Magdalena Osbeck, verksamhetschef på Lernia i Växjö.
Eleverna har fått moderna undervisningslokaler i fotbollsarenan och kommer närmre arbetsmarknaden.
Genom samarbetet med Östergatan får de praktisera på luncher, evenemang och konferenser och de får närmre till andra samarbetspartners i stan.
- Vi hade en fantastisk utbilding innan, nu tar vi ett steg för att vidareutveckla den, säger Magdalena Osbeck.

De 50 elever som går på restaurang/bageri och hotell/turism ingår i den kommunala vuxenutbildningen genom Växjölyftet.
Två av dem är 20-åriga Negina Sahak, som vill bli bagare och konditor och 31-åriga Ayso Gürgasin som satsar på att bli kock. De går båda på restaurang/bageri.
- Min dröm är att bli kock i ett storkök i Växjö kommun, säger Ayso Gürgasin.
- Jag vill ha ett eget café och konditori och göra stora tårtor, berättar Negina Sahak.

De stortrivs i de nya lokalerna. Miljön inspirerar dem, båda spelade fotboll när de var yngre.
- Det är så fina klassrum här, tycker Negina Sahak.
- Det är jättebra lokaler här och det ligger närmre stan, lägger Ayso Gürgasin till.
Den 28 februari påbörjar Lernia en ny satsning i Växjölyftet i samarbete med SFI, svenska för invandrare. Ett antal elever på restaurangutbildningen på Lernia kommer att läsa med SFI-lärare i själva utbildningen.

hans nilsson

Ayso Gürgasin och Negina Sahak är elever på Lernias utbildning inom restaurang och bageri och de är jättenöjda med de nya undervisningslokalerna i Östers fotboillsarena, Visma Arena. Foto: Hans Nilsson


Lernias utbildning inom restaurang/bageri och hotell/turism i Växjö har flyttat till nya undervisningslokaler på Östers fotbollsarena och Östergatans restaurang och det är något eleverna Negina Sahak och Ayso Gürgasin uppskattar. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter