NYHETER 2021-3-29 KL. 16:54

Ny loppis öppnar i Gottåsa: ”Känns fantastiskt”

Av Hans Nilsson

Ny loppis öppnar i Gottåsa: ”Känns fantastiskt”
En ny loppis, M&M, öppnar i stenladan i Gottåsa på påskdagen. Det är Magnus Andersson, till vänster, som står bakom den. Han blir granne med Royl Sjöqwist som har Gottåsa Antikt och Cennert Helgeson och hans Loppan. Foto: Privat

GOTTÅSA. På påskdagen får Alvesta kommun en ny loppis. Det är Magnus Andersson och hans sambo som öppnar loppisen M&M i stenladan i Gottåsa längs väg 23. Där blir de grannar med Loppan och Gottåsa Antikt.- Det känns fantastiskt att öppna en loppis i den här rustika och härliga miljön som stenladan är, säger Magnus Andersson.
Det är ingen överdrift att påstå att Moheda och Alvesta kommun är lite av loppisarnas mekka. Magnus Andersson föddes och växte upp i Moheda, så det är kanske logiskt att han öppnar en loppis ihop med sin sambo Maria.
Men riktigt så enkelt är det inte.
- Nej, jag gick på loppis under protest i början, men med tiden insåg jag att det finns en charm med loppisar. Man träffar folk och får pruta och tjabba lite, det är det där tugget som är charmen. Sedan har jag lärt mig mer och mer och blivit intresserad av design, förklarar Magnus Andersson, som är undertaksmontör till yrket.

Från 2017 till 2020 drev han och hans sambo en loppis hemma på gården i ett garage i Sunnanåkra nära Ör och inte så långt ifrån Östregård Antikt och Loppmarknad i Moheda.
- När vi flyttade till Sunnanåkra fanns det många loppisar i det området. Bara på vägen mellan Ör och Moheda låg det tre-fyra stycken. Om folk inte kom in på Östregård åkte de till de andra mindre loppisarna i närheten, och det var när vi såg det som vi fick idén till att öppna en loppis. Det gick bra för oss, ibland hade vi knappt parkeringsplatser till alla, säger Magnus.
Sommaren 2020 flyttade Magnus och hans sambo från Sunnanåkra till Jungfruboda, som ligger mellan Torsås by och Lönashult.
Där bor de nu i ett torp som den legendariske Puttetorpa here ska ha bott i. Jöns Abrahamsson Ram, som hans egentliga namn var, ska ha varit runt 2,20 lång och vägt över 160 kilo. Det finns många historier om denne man som föddes 1791 på gården Jungfruboda och dog 1849.
Men det gör det kanske snart om Magnus och hans sambo Maria också. För nu på påskdagen öppnar de sin loppis M&M, som står för Magnus och Maria, i den gamla stenladan från 1870-talet i Gottåsa längs 23:an.
- Vi säljer mycket allmoge, och lite retro och lite antikt. Det är ett traditionellt loppissortiment med bland annat gamla trälådor och kaffeburkar, keramik, verktyg, brickor, garn och resväskor, berättar Magnus.

I en butikslokal på 80 kvadratmeter kommer de att ha öppet varje söndag från 11 till 17. Högst sju kunder får vara i lokalen samtidigt med tanke på pandemin, och det kommer finnas handsprit.
I stenladan finns redan Loppan, som drivs av Cennert Helgeson. Han öppnade 2020. Dessutom finns Gottåsa Antikt, som startades av Royl Sjöqwist i början av 80-talet.
Nu blir alltså M&M den tredje liknande verksamheten i samma lada.
- Men vi konkurrerar inte, vi kommer kunna dra nytta av varandra. Nu hoppas dessutom fastighetsägaren Claes Raab Obermayr att någon ska vilja öppna ett café i stenladan också. Det hade varit trevligt om kunderna fått lite fika, och att de sedan styrkta av kaffet kunde besöka loppisarna, säger Magnus Andersson.
hans nilsson- Vi säljer mycket allmoge, och lite retro och lite antikt. Det är ett traditionellt loppissortiment, berättar Magnus Andersson. Foto: PrivatI en butikslokal på 80 kvadratmeter i stenladan i Gottåsa kommer de att ha öppet varje söndag från 11 till 17. Foto: Privat