NYHETER 2020-1-23 KL. 15:24

Ny kurs i självförsvar för kvinnor - med känd kampsportare

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En ny kurs i självförsvar för kvinnor har startats på Lohilo Fitness Club vid Öjaby flygplats, under ledning av kampsportaren Pär ”Manne” Emanuel. Det är medieprofilen Åza Brennander och hennes svägerska Sofia Brennander som har tagit initiativet till kursen.
- Jag känner mig mycket tryggare tack vare det jag har lärt mig på kursen, säger Åza Brennander.

Ny kurs i självförsvar för kvinnor - med känd kampsportare
En ny kurs i självförsvar för kvinnor har startat på Lohilo Fitness Club i Öjaby. Kursen leds av kampsportaren Pär Emanuel, mer känd under namnet Manne. Varje tisdag och torsdag är det lunchträning med fokus på självförsvar och styrka. Foto: Privat

Varje tisdag och torsdag är det lunchträning med fokus på självförsvar och styrka klockan 12.00 till 13.00 på Lohilo Fitness Club i Öjaby.
Kursen leds av kampsportaren Pär Emanuel, mer känd under namnet Manne.
- Man behöver inga förkunskaper, både unga och äldre är välkomna och man får testa gratis första gången, sedan är det inga höga kostnader om man fortsätter, säger Åza Brennander.
Kursen startade redan i november förra året som ett test och det slog väl ut.
- Vi körde tio gånger och det kom totalt ett 30-tal kvinnor i 20- till 60-årsåldern. I 45 minuter är det fokus på självförsvar, sedan avslutar vi med en kvart med fysisk träning för de som vill, berättar Åza Brennander.

Initiativet till kursen kommer från Åza Brennander och hennes svägerska. Åza Brennander driver fyra företag och är ett känt namn mycket tack vare sin blogg och att hon varit med i populära TV-program som Farmen, Halv 8 hos mig och Småstadsdrottningar.
Men hon påpekar att hon även bland annat är ideellt engagerad i insamlingsstiftelsen 1,6 Miljonerklubben Kvinnor & hälsa, och har en podd som tar upp kvinnofrågor ihop med Alexandra Charles.

Hon upplever att Växjö och Sverige har blivit mer otryggt de senaste åren, inte minst för kvinnor. Det var därför hon ville dra igång självförsvarskursen för kvinnor.
- Tittar man på hur samhället ser ut med våldsbrott, rån och överfall som ökar så blir man orolig. Jag känner mig inte trygg längre. När jag var ung på 80- och 90-talet var jag aldrig orolig för att gå ensam hem när jag varit ute en kväll i Växjö, men nu skulle jag aldrig gå ensam i Växjö sent på kvällen.
- Brotten har ändrat karaktär också, de kriminella är mer våldsamma. Man är ju inte trygg hemma i bostaden heller. Jag har satt in larm och kameraövervakning i min bostad.

Det hon har lärt sig på självförsvarskursen har redan gjort att hon känner sig säkrare.
- Det handlar om att lära sig att värja sig mot någon som är våldsam eller som försöker ta sig innanför byxorna på en och att ta sig därifrån. I en sådan situation är nästan allt tillåtet.
- Jag som är en kvinna på 157 centimeter kan skada en stor karl tack vare några enkla tricks som jag har lärt mig av Manne. Det behövs inte mer för att känna sig tryggare, säger hon.

Hans nilsson


- Det handlar om att lära sig att värja sig mot någon som är våldsam eller som försöker ta sig innanför byxorna på en och att ta sig därifrån. Det behövs inte mer för att känna sig tryggare, säger hon. Foto: PrivatEn ny kurs i självförsvar för kvinnor har startats på Lohilo Fitness Club i Öjaby under ledning av Pär ”Manne” Emanuel. Det är medieprofilen Åza Brennander, på bilden, och hennes svägerska Sofia Brennander som har tagit initiativet till kursen.


PÅ STARTSIDAN JUST NU