NYHETER 2020-9-13 KL. 00:20

Ny festival på Brände Udde firar höstskörden

Av Hans Nilsson

Ny festival på Brände Udde firar höstskörden
Lördagen den 19 september hålls mini-festivalen Brände Udde Burning Arts Festival i Växjö. - Vi hoppas att den här festivalen kan bli årligen återkommande, säger Leah Ireland, arrangör i VXO FARMLab. Foto: Hubert Gaça

VÄXJÖ. Lördagen den 19 september hålls för första gången mini-festivalen Brände Udde Burning Arts Festival i Växjö. Det blir mat, levande musik och utställningar av lokala konstnärer och designers vid odlingarna på Brände Udde. - Vi hoppas att den här festivalen kan bli årligen återkommande, säger Leah Ireland, arrangör i VXO FARMLab.
Brände Udde Burning Arts Festival öppnar klockan 15.00 den 19 september på Tingsrydsvägen 10 och planeras att hålla på till 22-tiden.

Det är lite som en happening från 1960- och 70-talet. Festivalen beskrivs av Leah Ireland som ett firande av skördesäsongen på hösten med den lokala kulturen och med fokus på människa och natur och hållbarhet och ekologi.
Besökarna kommer kunna smaka på mat som tillagas över en öppen eld, av kocken Erik Måneld från den vegetariska restaurangen MäM, och som odlats på plats vid Brände Udde.

Man kommer kunna lyssna på levande musik och titta på utställningar av ett tiotal lokala konstnärer och ett antal designers från Designavdelningen på Linnéuniversitet.
- Vi kommer att ha en eldstad där vi bränner lera och skapar keramikskulpturer på plats, den får brinna i 24 timmar, säger Leah Ireland, som sitter i styrelsen för VXO FARMLab.
- Det handlar om att visa den historiska platsen Brände Udde också, och att anspela på de arkeologiska utgrävningar som har gjorts där man har hittat keramik.

Det är VXO FARMLab som ordnar festivalen i ett samarbete med Småland Living Lab, the Feminist Farmers, Designavdelningen på Linnéuniversitetet och Växjö kommun.
VXO FARMLab är ett kollektiv med fokus på stadsnära odling på Brände Udde. Man vill utveckla lokala och hållbara matsystem och bygga nätverk kring de här frågorna.
På Brände Udde finns grönsaksodlingar som drivs av bland andra Feminist Farmers, The Dirt, Farming with a Sting and Housing.
- Vi har redan börjat planera Brände Udde Burning Arts Festival 2021 i vår fantasi, säger Leah Ireland, som är student på Linnéuniversitetet.

Endast 50 biljetter kommer att finnas till försäljning. Arrangörerna följer samtliga restriktioner för covid-19 och social distansering gäller under hela festivalen.
hans nilsson
Besökarna kommer kunna smaka på mat som tillagas över en öppen eld, av kocken Erik Måneld från den vegetariska restaurangen MäM, och som odlats på plats vid Brände Udde. Foto: Hubert GaçaDet blir mat, levande musik och utställningar av lokala konstnärer och designers vid odlingarna på Brände Udde. Foto: Hubert Gaça


PÅ STARTSIDAN JUST NU