NYHETER 2021-10-21 KL. 11:15

Nu släpps barnen in i nya uppmärksammade förskolan

Av Thomas Edgren

Nu släpps barnen in i nya uppmärksammade förskolan
En enorm balkong på andra våningen ska göra det möjligt att ha samlingar utomhus. Fr v Ingrid Karlsson, Isabelle Löfqvist, Camilla Karsamo och biträdande rektor Åsa Johansson. Foto: Thomas Edgren

växjö I morgon måndag tas en ny uppmärksammad förskola i bruk. 72 barn kommer att kunna njuta av de annorlunda och påkostade lokalerna med helt ny lekutrustning och extra högt i tak i den ”hållbara förskolan” med grönt tak och fasad av sibirisk lärk som fått namnet Hofs Park förskola.
- Tänk att man skulle få vara med om detta; att få se hur en ny förskola växer fram, beställa inredning och möbler och skapa ett nytt sorts arbetssätt för personalen i mer öppna avdelningar. Det utbrister rektor Marianne Jenneflod, som ändå varit rektor i 40 år, dock ofta över traditionella och mer ”fyrkantiga” förskolebyggnader.

Det är samtliga 60 förskolebarn från Ulriksbergsskolans gamla förskola som nu flyttar hit till Hofs Parks förskola. En förskola som byggts där tidigare äldreboendet Hovslund låg. Dessutom blir det 12 extra platser till barn från området Pilbäcken. Förskolan på Ulriksberg, med anor från 1950-talet skall helt göras om vilket kommer att ta ett par år. Tills dess får de unga och 16 pedagoger njuta av en hållbar miljö i en byggnad med mycket uppmärksammad fasad.
- Vi kommer att ha 72 barn i fem avdelningar på två plan. Det blir alltså smågrupper. Jag känner att trivselfaktorn kommer att vara hög här; vi har stora ljusinsläpp både i tak och fönster och mycket ljudabsorberande material i väggar, golv och tak, noterar biträdande rektor Åsa Johansson.

En profil på Hofs Parks förskola blir ”musik och rörelse”. Något som de båda rektorerna infört vid de övriga förskolor som ingår i samma rektorsområde.
- Alla ska få vara med om en musikupplevelse varje vecka av musikpedagoger som åker runt bland ”våra” förskolor. Och sång och musik kan leda till en bättre språkutveckling, liksom böcker som också är viktigt; vi kommer att ha ett välfyllt ”bibliotek” i lokalerna, berättar Marianne och Åsa.
Vidare vill de främja konsten och skapandet och därför är en ateljé med mycket färg och form inredd på plan två.

- Vi kommer att ha ett nytt sätt att arbeta på denna förskola; mer samarbete mellan personal på de olika avdelningarna, åldersövergripande, i öppna avdelningar. Alla skall kunna engagera sig i olika projekt utifrån barnens intresse, oavsett ålder, menar Marianne Jenneflod och ser med spänning fram emot barnens och föräldrarnas reaktioner då de anländer till förskolan på Hov måndag morgon.

Den 27 oktober sker en officiell bandklippning och invigning av Hofs Parks förskola, som har APP Properties och Vöfab som fastighetsägare och FOJAB som arkitekter.Thomas Edgren