NYHETER 2021-10-15 KL. 17:10

Nu kan man kliva på bussen genom framdörrarna igen

Av Hans Nilsson

Nu kan man kliva på bussen genom framdörrarna igen
Nu kan man kliva på bussen genom framdörrarna igen.

KRONOBERG. Nu är det fritt fram att kliva på bussen genom framdörren igen, och man kan som innan pandemin även köpa biljett och fylla på reskassa på bussarna.
Det var i mars 2020 som Länstrafiken Kronoberg beslutade att stänga framdörrarna på sina bussar för passagerare. Anledningen var pandemin och att bussförarna ansågs som en utsatt arbetsgrupp av Arbetsmiljöverket. Det innebar att möjligheten att köpa biljetten på bussarna försvann.
Men nu är smittspridning så pass låg samtidigt som vaccinationsgraden hos bussförarna är hög att Arbetsmiljöverket tar bort föreläggandet om stängda framdörrar.
Så från den 1 oktober kan man återigen gå in genom framdörrarna på bussarna i regionen.
– Det är oerhört roligt och en stor lättnad att återigen öppna framdörrarna och låta alla resenärer stiga på framme hos föraren. Det enklaste och billigaste sättet att köpa biljett är via reseappen innan resan påbörjas, men för de som inte har en smart telefon så känns det väldigt bra att nu även erbjuda försäljning av biljetter ombord, säger trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson (C).

Att kunna köpa biljetter på bussen har under den här tiden varit efterfrågat.
– Från och med 1 oktober kan du köpa enkel- och periodbiljett ombord på bussen och betala med betalkort eller kundkassa. Oavsett vilken biljett man reser med så ska alla stiga på i framdörren och blippa sin biljett mot läsaren, säger Länstrafiken Kronobergs trafikdirektör Pär Welander.

De flesta framdörrar kommer att ha öppnat från 1 oktober med Regiontrafiken meddelar att det kan förekomma linjer där öppnandet dröjer. De linjer det handlar om är de som körs av bussföretag som ännu inte fått godkänt för att öppna framdörrarna. Men Regiontrafiken räknar med att de kommer få godkänt och därmed kan öppna upp helt inom kort.


Anders Jönsson