Klik venligst
NYHETER 2021-1-15 KL. 18:35

Nu gör vi 2021 till något bra!

Av Hans Nilsson

Nu gör vi 2021 till något bra!
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Privat

Nu har vi klivit in i 2021 med en tung ryggsäck för många om vi ser tillbaka på 2020. Det har verkligen varit ett utmanande år för många människor.
Vi påverkas fortfarande av pandemin som tagit oss med storm. För egen del har det varit riktiga höjdpunkter samt en och annan dalgång under 2020.
För att skapa förutsättningar för ett bra 2021 tror jag det är viktigt med fortsatt stor anpassningsförmåga men även goda rutiner och vanor.
Som gammal fotbollsspelare brukar jag ofta relatera till lagidrotten och de utmaningar och möjligheter som den gett mig.
Det jag tänker på främst är träning och match. Det fanns alltid rutiner, planering och mål. Oavsett hur trött och omotiverad jag var att gå till en träning så infann jag mig, såvida jag inte var sjuk.
Det kunde vara fyra träningar per vecka plus match och ibland var jag mycket omotiverad för att gå till en träning. Jag kände mig trött i kroppen, vädret var dåligt, andra saker lockade mer.
Det var dock få tillfällen när jag vek ner mig och ”fejkade” en skada eller sjukdom under alla mina år som fotbollsspelare.
Jag dök helt enkelt upp och var lojal mot mina lagkamrater och inte minst mig själv. Inte sällan var det just de träningarna som kändes minst motiverande att gå till som blev de bästa.

Mina förväntningar var låga inför träningspasset, det var kanske just därför som det blev så bra. Pulsen höjdes, vinnarskallen kopplades på och energin av härliga lagkamrater spädde på den positiva känslan. När vi sedan tillsammans vann en match under helgen efter en veckas träning kändes det som jag gick på moln.
Nu har jag passerat 50 år och spelar varken fotboll eller tränar enligt ett fast schema. Därför har jag bestämt mig att under 2021 skall jag uppleva den positiva känslan mer ofta än jag gjorde under 2020.

Jag tror att jag kommer uppnå den positiva känslan mer ofta genom att skapa ännu tydligare rutiner runt mitt arbete, även ifall en hel del tid spenderas på hemmaplan.
Fortsätta motivera med drömmar, mål och visioner för att se en ljus framtid tillsammans med kollegor och samarbetspartners. Fira det positiva är viktigt.
Fortsätta med mina goda vanor att ta fysiska möten i form av långpromenader när det är möjligt. Skapa kreativa lösningar och rutiner runt träning när nu möjligheterna är begränsade. Hugga ved är grymt jobbigt, likaså hundpromenader i terräng.
Inga ursäkter, nu gör vi 2021 till något bra!

Mats Ekenstam, krönikör