Klik venligst
NYHETER 2021-4-17 KL. 10:13

Nu får Trummen äntligen en hundrastgård: "Jag är överlycklig"

Av Hans Nilsson

Nu får Trummen äntligen en hundrastgård:
Pia Hammargren, närmast i bild är överlycklig över att det blir en hundrastgård intill badstranden vid sjön Trummen. Amanda Karlssons medborgarförslag om ett hundbad vid samma plats får däremot vänta på att förverkligas. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. I augusti 2019 skrev Lokaltidningen om att Pia Hammargren lagt ett medborgarförslag om en hundrastgård vid sjön Trummen nära Teleborgs slott. Nu har kommunen satt grävskopan i marken. I juni ska det finnas en stor och tillgänglig hundrastgård med agility vid Trummen.- Jag är överlycklig. Det här blir av tack vare Djurskyddet Kronoberg som skänker 100 000 kronor och artikeln i Lokaltidningen, säger Pia Hammargren.
Helt ovetande om varandra hade Amanda Karlsson och Pia Hammargren skrivit var sitt medborgarförslag till Växjö kommun i nästan samma ärende i juni 2019.
Amanda Karlssons medborgarförslag handlade om att hon ville ha ett hundbad intill badstranden vid Trummen på Teleborg.

Pia Hammargrens medborgarförslag gick ut på att kommunen borde anlägga en rastgård intill badstranden vid Trummen. Amanda Karlsson bodde på Campus då. Hon gick ofta runt Trummen med sin hund Akira som älskade att bada, men det saknades badplats för hundar. Nu har Amanda Karlsson flyttat från Växjö och det är inte aktuellt med ett hundbad på platsen just nu.
- Inte i det här första steget, men i steg två kanske det blir av med tiden, säger Pia Hammargren.
Lokaltidningen sammanförde Pia Hammargren och två av hennes hundar Folke och Fjortis med Amanda Karlsson och Akira i augusti 2019 vid badstranden. Det blev en artikel om deras medborgarförslag.

Nu, nästan två år senare, blir Pia Hammargrens medborgarförslag verklighet. Tekniska nämnden sade nyligen ja till att bygga en hundrastgård vid badstranden vid Trummen. Kommunen har satt grävskopan i marken och i juni ska rastgården vara färdigbyggd.
Den blir 50 gånger 50 meter stor. I rastgården kommer det finnas agilityinspirerade lekredskap, bland annat en tunnel, en hoppring och ett slalomhinder. Här ska det även finnas fikaplatser och växter och buskar.
- Jag är superglad över att detta blir av. Hundrastgården blir mycket större än vi hade trott och den blir dessutom tillgänglig för personer som sitter i rullstol och har hund och för många äldre som har hund, förklarar Pia Hammargren.
- Men tillgängligheten handlar inte bara om låga trösklar, det handlar även om placeringen. Ofta får man gå långa sträckor och kanske genom en skog för att nå en hundrastgård, men här är placeringen där människor är med sina hundar.
- Det här blir en hundrastgård för alla Växjöbor och inte bara för oss hundägare som bor i närheten av Trummen. Förra helgen drog vi igång Facebookgruppen ”Trummenhunden”. Vi har snabbt kommit upp i runt 200 medlemmar. I gruppen pratas det redan om aktiviteter, träffar och annat roligt.

Men det har krävts en hel del jobb under några år för att det ska bli av. I första rundan fick Pia Hammargrens medborgarförslag nobben av tekniska nämnden på grund av ekonomin bland annat.
Då skrev hon och Funkibator där hon jobbar, en ideell förening som arbetar med funktionsnedsättning, ett nytt medborgarförslag om en tillgänglig hundrastgård.
- Vi använde Lokaltidningens artikel för att få uppmärksamhet för frågan. Djurskyddet Kronoberg såg artikeln och ville hjälpa till, de går in med 100 000 kronor för att finansiera bygget av hundrastgården. Så det är tack vare Djurskyddet Kronoberg och till viss del artikeln som det här blir av, säger Pia Hammargren.
- Det blir enklare att nå ut till folk med en förening som Funkibator bakom sig. Jag drog igång en namninsamling och flera föreningar ville vara med och stödja frågan. Bland annat har Funkibator varit drivande och både föreningar som Grekiska föreningen och privatpersoner har engagerat sig och stöder oss.
hans nilsson


Lokaltidningen skrev i augusti 2019 om att Pia Hammargren lagt ett medborgarförslag om en hundrastgård vid sjön Trummen nära Teleborgs slott. Amanda Karlsson hade skrivit ett medborgarförslag om ett hundbad. Faksimil från Lokaltidningen.Kommunen har satt grävskopan i marken och i juni ska hundrastgården vid Trummen vara färdigbyggd. Den blir 20 gånger 30 meter stor. I rastgården ska det finns agility med slalomhinder och tunnlar. Foto: Privat