NYHETER 2020-3-10 KL. 10:35

Nopavins dröm blev verklighet i Strykjärnet

Av Hans Nilsson

Nopavins dröm blev verklighet i Strykjärnet
När Nopavin Nualkam var 17 år och cyklade förbi Strykjärnet på väg till Katedral fantiserade han om att han en dag skulle äga Tam Nak Thai i Strykjärnet. Förra året blev fantasin verklighet när den då 20-årige köpte Tam Nak Thai. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Redan när Nopavin Nualkam var liten pojke och bodde i Thailand drömde han om att ha en egen restaurang. För ett år sedan blev drömmen verklighet när han tog över Tam Nak Thai i Strykjärnet i Växjö.- Jag älskar den här restaurangen, jag gör allt för den och mina gäster, säger Nopavin Nualkam.
Det är inte många restaurangägare i Växjö som är så unga som Nopavin Nualkam.
Han är 21 år och fyller 22 i april, men han var bara 20 år när han köpte Tam Nak Thai i Strykjärnet på Östregårdsgatan.
- Åldern spelar ingen roll. Jag är stolt över att jag har en restaurang, men jag tänker inte på att jag är ung och jag vill inte att det ska ha någon betydelse. Jag vill att folk ska tänka mer på Tam Nak Thai än på mig, förklarar Nopavin Nualkam.
När Nopavin var 17 år och cyklade förbi Strykjärnet på väg till Katedral fantiserade han om att han en dag skulle äga Tam Nak Thai.
Det skulle bara dröja några år innan han faktiskt blev ägare av restaurangen.

Nopavins föräldrar var skilda och han hade kommit till Sverige 2011 från Thailand för att återförenas med sin mamma i Växjö.
I Thailand hade hans pappa drivit en pizzeria. Det var där hans dröm om att ha en restaurang föddes.
Under gymnasiet jobbade Nopavin extra på MacDonalds på Norremark. Det gick bra för honom.
- Jag har lätt för att lära mig nya saker och jag blev vald till årets medarbetare 2017 på McDonalds Norremark, och blev utsedd till handledare. Det gav mig mer självförtroende, säger han.
Nopavin var kock på Stars and Stripes efter studenten, men i februari 2019 fick han höra att den dåvarande ägaren av Tam Nak Thai, som haft stället i 13 år, ville sälja restaurangen.
- Jag ville ta chansen, jag fick hjälp av min mamma och sambo med att låna pengar så att jag kunde köpa Tam Nak Thai. Annars hade det inte gått, förklarar han.

Den 1 april 2019 öppnade Tam Nak Thai med Nopavin som ägare. Innan det hade han gått bredvid och lärt sig hur den förra ägaren lagade thaimaten.
- Det är thaisvensk mat som gäller här. Det är inte riktigt som vanlig thaimat, i Thailand är det mer kryddor i maten och vi har inte lök och paprika. Och sötsur sås och jordnötssås har vi bara till grilllade spett.
Nopavin har satsat stort på buffén på luncherna. Det har lönat sig, det är fullt med folk varje lunch.
- Varje vardag har vi runt 100 lunchgäster. Vi har blivit nominerade till årets lunchrestaurang, berättar han stolt.
Under det här året som Nopavin har haft restauarangen tycker han att han har lärt sig väldigt mycket.
- Det är inte så lätt som jag hade trott att driva restaurang. Det uppstår problem ibland som man måste vara beredd på att lösa. När vi fick hit buffévagnen gick det inte att få in den genom dörren, till exempel, så vi fick ta bort ett stort fönster och lasta in buffévagnen den vägen.
- Sedan kan det bli försenade leveranser och det är svårt att beräkna hur mycket man måste sälja för att det ska gå bra. Men jag har lärt mig jättemycket och det är roligt att jobba här.
Trots att det går bra för restaurangen, med två kockar och totalt fem anställda, är inte Nopavin helt nöjd.
- Vi har många stamgäster och på fredags- och lördagskvällar är det mycket folk som beställer hem mat här. Men jag vill att det ska bli ännu mer populärt, det finns fortfarande Växjöbor som inte känner till oss. Målet är att bygga om och göra det lite mysigare här, men det kostar mycket pengar, säger Nopavin.

hans nilsson


- Jag vill att Tam Nak Thai ska bli ännu mer populärt, det finns fortfarande Växjöbor som inte känner till oss. Målet är att bygga om och göra det lite mysigare här, säger Nopavin Nualkam. Foto: Hans NilssonDet är inte många restaurangägare i Växjö som är så unga som Nopavin Nualkam. Han är 21 år och fyller 22 i april, men han var bara 20 år när han köpte Tam Nak Thai. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU