NYHETER 2021-5-22 KL. 13:55

Nöbbele har fått en digital lanthandel

Av Hans Nilsson

Nöbbele har fått en digital lanthandel
David Hansen, Persson, Peter Grahn, Andreas Seiborg, Anders Ek, Jan Andersson och Marcus Andersson vid utlämningshuset intill bygdegården i Nöbbele. Här kan man varje torsdag hämta varor man beställt online från Ica Maxi. Foto: Privat

NÖBBELE. Nu kan de boende i Nöbbele med omnejd beställa varor online på Ica Maxi i Växjö och hämta dem varje torsdag i utlämningshuset vid bygdegården på Värnövallen. Sockenrådet i Nöbbele ligger bakom satsningen som administreras av bygdegårdsföreningen.- Vi vill göra det mer attraktivt att bo på landsbygden genom att öka servicen, säger Anders Ek, i sockenrådets projektgrupp för digital lanthandel.
Satsningen på en digital lanthandel startade 2019 efter att frågan lyfts vid ett sockenrådsmöte i Nöbbele.
En projektgrupp bildades som består av Peter Grahn, Anders Ek, Birgitta Steen, Malin Karlsson, David Hansen Persson, Sabina Bengtsson, Andreas Seiborg.
Kort därefter gjordes en enkätundersökning som visade att det fanns ett stort intresse bland Nöbbeleborna för en digital lanthandel.
- Vi kom fram till att en placering av den digitala lanthandeln vid bygdegården skulle stärka Värnövallen som mötesplats. Aktiviteterna på Värnövallen gör att kundunderlaget stärks och det underlättar möjligheterna till samordning av hämtning av varor, förklarar Anders Ek.

Efter att ha presenterat idén för Länsstyrelsen Kronobergs län, Sparbanksstiftelsen Kronan och Länsförsäkring Kronoberg lyckades man få ihop ekonomiska medel till att bygga ett utlämningshus intill bygdegården vid Värnövallen.
Byggnationen började i mars i år. Nu står ett 35 kvadratmeter stort utlämningshus med frys, kyl och förvaring klar efter över 1000 ideella arbetstimmar och insatser från lokalt förankrade företag som HG Bygg AB, Kåralycke Entreprenad AB och Kyltech.
I torsdags var första dagen då man kunde hämta beställda varor.
- Vi i sockenrrådet har tecknat ett löpande avtal med Ica Maxi i Växjö som innebär att man kan beställa varor online av Ica Maxi, och att de levererar varorna till utlämningshuset varje torsdag. Sedan kan man hämta de varor man beställt i utlämningshuset från klockan 13 till 23 på torsdagarna, säger Anders Ek.

För att hämta ut varorna måste man öppna den låsta dörren i utlämningshuset. Det gör man genom att identifiera sig med sitt mobila Bank-id. Utlämningshuset är kameraövervakat.
Anders Ek är lyrisk över samarbetet med Ica Maxi.
- Ica har varit väldigt välvilliga och ställt upp för oss och gett oss förmånlig rabatt på 10 procent på varor i nyöppningen, men vi har fått bra hjälp från andra också, berättar han.
För att bygga utlämningshuset fick man nämligen ett EU-stöd på halva byggkostnaden och maximalt 237 000 kronor via länsstyrelsen. Dessutom har man fått 40 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Kronan och 40 000 kronor av Länsförsäkring Kronoberg till bygget.

Resten har bygdegårdsföreningen lånat av en privat långivare.
- Den digitala lanthandeln är ett sätt att öka servicen på landsbygden, men det är även en effekt av pandemin. Man ska ju helst undvika att gå i affärer och handla numera, säger Anders Ek.


Hans nilsson