NYHETER 2021-7-25 KL. 16:15

Niklas Alexandersson har byggt en gengasbil

Av Josefin Petersson

Niklas Alexandersson har byggt en gengasbil
I Dädesjö behövde Niklas Alexandersson klyva upp trissorna i bitar för att kunna använda det som gengaskubb. Foto: Jan Carleklev

DÄDESJÖ/GEMLA. Han har som mål att hitta vägar för att ställa om till 2025 och att han då ska ha koll på all energi som han förbrukar. För att på så sätt inte vara med och bidra till klimatproblemen som vi har idag. Förra helgen besökte han Dädesjö och Gemla hembygdsförening för att dels samla in ved till sin gengasbil och berätta om sin resa samtidigt som han visade upp sin bil för nyfikna besökare.
Sedan i december förra året har gengasbilen rullat på vägarna och den längsta resan Niklas Alexandersson har gjort med bilen var 80 mil. Gengasbilen förbränner ved som görs om till gas, tio liter ved motsvarar en liter bensin. Sin resa fram till 2025 kallar han för Omställningsresan och en del i det är även en Youtube-kanal som han driver, där han åker runt med sin gengasbil för att träffa människor som ger honom kunskap som ska ta honom vidare på Omställningsresan.
– Jag har inte något behov av att uppfinna hjulet igen, utan då är det bättre att jag tar gengasbilen och hälsar på människor som redan har kunskapen. Jag gör då ett riktigt bra reportage och jag testar själv att bygga det som den kan, i samråd med den som redan kan det, säger Niklas Alexandersson.
När han tidigare i år funderade på vart han skulle kunna få tag i ved för att tanka när han är ute på sina resor så hörde han av sig till Sveriges hembygdsförbund. Då tog Dädesjö och Gemla hembygdsförening kontakt med honom och ville att han skulle komma och visa upp sin bil och även prata om sin resa. Dessutom fick han även gengaskubb av dem och i Dädesjö behövde han klyva upp trissorna i bitar.
– Du behöver ha koll på din historia för att kunna skapa en framtid, det är ju så att det är en kort era som vi haft så billig energi att tillgå, innan var det hårt slit för all energi, säger Niklas Alexandersson.

Josefin PeterssonHär tankar Niklas Alexandersson sin gengasbil med ved från Gemla hembygdsförening. Foto: Elisabet Johansson