NYHETER 2021-3-29 KL. 16:52

Näst bästa säsongen någonsin för Hanaslöv

Av Hans Nilsson

Näst bästa säsongen någonsin för Hanaslöv
Fritidschefen Martin Sallergård lyfter fram driftsansvarige Marcus Olofsson, på bilden, för hans jobb med anläggningen i Hanaslövsbacken. Foto: Privat

ALVESTA. Hanaslövsbacken har haft sin näst bästa skidsäsong någonsin med över 10 000 besökare och intäkter på runt en miljon kronor.- Helt fantastiska siffror, vi är så stolta över vår vintermötesplats i Alvesta, säger Martin Sallergård, fritidschef på Alvesta kommun.
Hanaslövsbacken har tagit sig igenom en tuff och intensiv vintersäsongen 2021 med stor ovisshet på grund av corona och en sen start med kylan.
Men när vintersäsongen väl kom med kyla och snö blev det det näst bästa skidåret någonsin för Hanaslövsbacken.

När det gäller antalet besökare och intäkter är det bara 2018 som är ett bättre år på vintersäsongen på Hanaslövsbacken, enligt fritidschefen Martin Sallergård.
- Det var snö en bit in i april 2018 och då hade vi drygt 12 000 besökare. Men 10 000 besökare och intäkter på 1, 1 miljon som vi hade i år är otroliga siffror, det här betyder mycket för framtiden, säger Martin Sallergård.
- Hanaslövsbacken är väldigt efterfrågad och populär både när det gäller utförsåkning och längdskidåkning. Sedan är det ju inne att vara ute nu under pandemin.
Att det kom så många besökare har troligen delvis att göra med att myndigheterna uppmanar folk att vara utomhus nu i pandemin.
Men det hade inte gått om man inte lyckats anpassa hela anläggningen, infört onlinesystem och hårda begränsningar med coronaregler.

Man begränsade antalet liftkort till 150 per pass och sedan till 200 per pass och såg till att det inte blev väntetid och köer vid liften. Allt var coronasäkert och tryggt för besökarna, påpekar Martin Sallergård, som också lyfter fram Markus Olofsson, driftsansvarig.
- Markus har gjort ett jättejobb, och det har alla de 200 ideella krafterna från Alvesta SOK och Alvesta Friluftsfrämjande också gjort.
Dessutom ordnade man med pister av högsta kvalitet i backen.
- Vi har ju gjort stora investeringar i snökanoner och pistmaskiner, säger Martin Sallergård.

Nu när snön är borta sedan några veckor börjar man förbereda för en ny downhillsäsong med regionens första liftburna downhill- och mountainbike-anläggning.
Men Hanaslövbacken är stängd nu och det är förbjudet att tillträda backarna.

hans nilsson