NYHETER 2023-6-21 KL. 14:16

Musik – viktigt verktyg för bra inlärning

Musik – viktigt verktyg för bra inlärning
Glada barnsånger framfördes av barn och personal.

Det blev en varm och stämningsfull sommaravslutning för barn, föräldrar, släktingar och personal när det bjöds på sommarfest med utspring för de äldsta hos Dackebackens Musikförskola.

- Det är alltid lite vemodigt att skiljas från våra fina barn då de ska gå vidare till sina förskoleklasser i höst, så det känns bra att vi har denna tradition där de får springa ut från förskolan, ut till sina föräldrar och släktingar och få en avslutningspresent, menar rektor Marie Carlsson och biträdande rektor Gisele Gonzalez.

Marie är ny rektor sedan 10 månader tillbaka, men har jobbat i kommunala förskolor hela sitt liv och brinner för att organisera och planera för barnens bästa.
Gisele Gonzalez, biträdande rektor, har jobbat på förskolan i flera år och har varit drivande i planeringen av sommarfesten, en lång tradition för musikförskolan, som sedan 2014 drivs av Medborgarskolan.

Årets sommarfest gick i regnbågens tecken; gården var pyntad i regnbågsfärger och barn och föräldrar kom i färgglada kläder. Det blev stationer med olika aktiviteter, ansiktsmålning, tipspromenad och grillning. Och så förstås vackra sommarsånger av barn och personal, som Pippis sommarvisa och sånger om vårblommor.
- Att använda sig mycket av musik är en bra inkluderande metod för lärande – kommer barnen från olika kulturer med olika språk i hemmiljön, är musiken alltid det som för oss samman. Ett bra verktyg för vårt mångkulturella arbete, menar Marie, som på olika sätt arbetat med musik i stor del av sitt liv.
Dackebackens musikförskola är en relativt liten förskola med fyra avdelningar med härliga namn som Trumpeterna, Fiolerna, Bjällrorna och Maracas. En familjär känsla och stor trygghet för barn och familjer blir det när man lätt lär känna personalen, som tycker att det är viktigt att skapa en god relation med barn och deras föräldrar.

Dackebackens Musikförskola utökade tidigare i vår sina lokaler med nytt musik- och rörelserum och fler grupprum där de kan dela upp barnen i grupper, samt nya personalrum.
- Nu kan vi fortsätta att utveckla vår musikprofil och vi har hjälp av en musikpedagog som jobbar hos oss två dagar i veckan. Vi besöker gärna det närliggande äldreboendet Attendo och sjunger för de boende, senast för några veckor sedan, och det uppskattas av de äldre som minns sin barndoms sånger!
- När alla trivs och har roligt tillsammans, och vi har kompetenta pedagoger som utvecklas tillsammans med varandra och med barnen så ser framtiden ljus ut, känner Marie Carlsson och Gisele Gonzalez, som vill berömma personalen för att ha gjort ett bra jobb med att skola in så många barn under läsåret och få dem trygga och glada!