NYHETER 2021-11-23 KL. 09:40

Motorverkstaden firade 80 år: ”Känner mig stolt”

Av Hans Nilsson

Motorverkstaden firade 80 år: ”Känner mig stolt”
Roger Olsson på Rottne Motorverkstad gratulerades med en blomma av en representant för AD-Sverige. Foto: Jesper Jönsson

ROTTNE. Förra fredagen firade Rottne Motorverkstad 80 år med att ha öppet hus. Flera hundra personer kom för att bland annat se den nya kundmottagningen. - Jag känner mig stolt när jag visar upp verksamheten, det här är ju en institution i Rottne, säger Roger Olsson, ägare i tredje generationen av Rottne Motorverkstad på Tulavägen.
Det var 1941 som Roger Olssons farfar Henry Olsson startade företaget som blev Rottne Motorverkstad.
Han började med att montera gengasaggregat åt en större verkstad i Växjö. Men bönder och åkare i Rottne-trakten ville ha en lokal verkstad så de lånade ut pengar till honom så att han kunde bygga en verkstad i Rottne som stod klar 1947.
Där hade han service och reparation och skodde hästar och gjorde redskap. Som mest jobbade det 12 personer på Rottne Motorverkstad med Henry Olsson som ägare.

Han hade en smed, en svarvare, två lagerarbetare, en bilförsäljare och sex mekaniker som anställda. De sålde Austin och Citroën, bilmärken som verkstaden också var auktoriserade för och hela verksamheten gick väldigt bra.
Henry Olsson drev företaget till 1973 när nästa generation skulle ta över. Det var Roger Olssons far Roland Olsson som då blev ägare av Rottne Motorverkstad.
Den tekniska utvecklingen i samhället gjorde att han bara behövde två till fyra anställda under de år han drev företaget. Han såg till att Rottne Motorverkstad höll sig i framkant med utrustning och kunskap.

Sedan var det dags för Roger Olsson att ta över. Den 1 oktober 2010 blev han som 37-åring tredje generationen Olsson att driva Rottne Motorverkstad.
- Jag började jobba här redan 1988 när jag var 15 år så det var en självklarhet för mig att ta över. Sedan har jag jobbat här i många år med min far som chef. Vi bråkade ibland så att stickorna rök, men vi blev alltid vänner igen direkt, säger Roger Olsson och skrattar.
Han har breddat verksamheten sedan 2010. I konceptet Rottne Motorverkstad ingår numera tre servicebilar, nio bärgningsbilar och själva grunden som är verkstaden med reparation och service av alla bilmärken och modeller. Nu har han 15 anställda totalt och omsätter runt 20 miljoner kronor.
- Vi var tre anställda när jag tog över 2010. Nu har vi fler ben att stå på i verksamheten med servicebilarna som bland annat byter hydraulslangar och bärgningsbilarna. Det är den här bredden som gör att det går så bra, säger Roger Olsson.

När Rottne Motorverkstad hade öppet hus hade Roger Olsson dessutom sett till att renovera kundmottagningen för 200 000 kronor. Det var uppskattat.
- Det gick jättebra att ha öppet hus. Vi har ju folk som har varit kunder här i 50 år. Det var roligt att se alla gamla och nya kunder, säger Roger Olsson.
Det ser ut att kunna bli en fjärde generation Olsson som tar över den dagen Roger Olsson vill sluta.
- Ja, min son Rasmus som är 22 år jobbar här med bärgning och transport. Han kommer ta över Rottne Motorverkstad, förklarar Roger Olsson bestämt.
hans nilsson
Kundmottagningen på Rottne Motorverkstad med Roger Olssons far Roland och en av de anställda, Rasmus Nilsson. Foto: Jesper JönssonRogers fru Ulrika Olsson och representant från AD. Foto: Jesper Jönsson