NYHETER 2022-6-15 KL. 09:00

Mordet i Araby - åklagaren vill att 18-åringen döms och utvisas

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nyligen dömdes en 19-åring i ett somaliskt gäng i Växjö till nio års fängelse för mordet på en 28-årig man i ett arabiskt gäng i Araby den 11 september förra året.
En 18-åring som också stått åtalad för mordet friades helt av Växjö tingsrätt. Nu har åklagare Emma Berge överklagat domen mot 19-åringen och den friande domen för 18-åringen. Men även 19-åringen överklagar och vill bli frikänd.

Mordet i Araby - åklagaren vill att 18-åringen döms och utvisas
Den dömde 19-åringen vill bli friad från mordet i Araby och har överklagat den nioåriga fängelsedomen till Växjö tingsrätt. Foto: Hans Nilsson

Mordet i höstas på Bokelundsvägen har en koppling till en konflikt i Araby mellan ett somaliskt och ett arabiskt gäng, enligt polisen.
Den 19-åring som dömdes för mordet tillhör det somaliska gänget och den 28-årige man han sköt ihjäl med fem skott var en ledare i det arabiska gänget.
I förra veckan meddelade 19-åringen till Växjö tingsrätt att han överklagar domen, enligt SVT. Han vill byta advokat och bli helt frikänd och slippa betala skadeståndet på 160 000 kronor.
Ett par dagar senare överklagade åklagare Emma Berge domen för både 19-åringen och 18-åringen till hovrätten, uppger SVT.
Hon anser att båda är skyldiga till mordet. Dels vill hon att den frikände 18-åringen ska bli dömd och utvisad från Sverige vid en fällande dom, och dels vill hon att 19-åringen ska ha ett mycket längre straff.
Tingsrätten friade 18-åringen eftersom man tyckte att bevisen mot honom inte var tillräckliga, och 19-åringen fick ett kortare straff än de 14 års fängelse som åklagaren yrkat på. Orsaken var att man tog hänsyn till att han bara var 18 år vid brottet.
Nu kommer det bli en ny rättegång - denna gång i hovrätten där 18-åringen och 19-åringen återigen prövas för mordet i Araby.