NYHETER 2020-9-27 KL. 18:10

Mohedaprofil digitalt omvald i SPF Kronoberg

Av Hans Nilsson

Mohedaprofil digitalt omvald i SPF Kronoberg
Jan Johansson i Moheda har omvalts som ordförande för SPF i Kronoberg - detta skedde för första gången på en digital årsstämma. Foto: Privat

MOHEDA. Jan Johansson i Moheda har omvalts som ordförande för SPF i Kronoberg - detta skedde för första gången på en digital årsstämma.
- Det fungerade förvånansvärt bra med tekniken, säger 73-årige Jan Johansson, före detta IT-tekniker på Södra Skogsägarna.
Det var lite av en historisk händelse som utspelade sig nyligen när Jan Johansson från Moheda återigen blev omvald till ordförande för SPF (Sveriges Pensionärsförbund) Kronoberg med 7 000 medlemmar i länet.

Den här årsstämman skulle ha hållits i mars i år egentligen. På grund av corona sköts den upp. Men ordföranden måste ju väljas varje år. Så SPF beslutade till slut att hålla sin årsstämma digitalt, och det har aldrig skett förut.
Det skedde med en app som heter Microsoft Teams med ett 80 stämmoombud från de olika föreningarna i distriktet.
- Det strulade lite med tekniken i början. Vi klarade det bra, jag trodde inte det skulle gå så smidigt. Vi är ju pensionärer och inga 30-40-åringar, säger Jan Johansson.

Nu hade de en del hjälp trots allt. Det var nämligen Studieförbundet Vuxenskolan i Ljungby som höll i tekniken och Jan Johansson och mötesordföranden C.G Göthe i SPF satt i deras lokal under stämman.
- Jag hoppas att nästa årsstämma i mars 2021 kan ske fysiskt med en representant från varje förening. Då skulle vi bli 35 personer plus distriktsstyrelsen som är 12 personer, om inte coronarestriktionerna är borttagna då, säger Jan Johansson.
SPF Kronoberg väljer distriktsordförande varje år och det här var tredje gången Jan Johansson valdes. Han har nu innehaft den posten sedan 2018 och han är dessutom ordförande i SPF i Moheda.
- Det tyder väl på att de är nöjda med mig. Jag känner mig hedrad över att bli omvald, berättar han.

Jan Johansson är en äkta föreningsmänniska. Han har varit engagerad i herrfotbollen i Moheda IF i hela 40 år, bland annat som lagledare.
När han jobbade på Södra Skogsägarna i Växjö engagerade han sig fackligt som klubbordförande i Unionen och satt i koncernstyrelsen för Södra Skogsägarna i 19 år.
- Jag gillar att jobba med människor i lag och att försöka få dem att fungera ihop och samarbeta, förklarar Jan Johansson.
Sedan corona slog till har det varit svårt för SPF:s medlemmar att träffas eftersom nästan alla är i riskgruppen.

Många äldre som tvingas isolera sig känner sig ensamma i dessa coronatider. Det är en viktig fråga för SPF och Jan Johansson att hantera nu.
- Utflykter och resor har ställts in och inga fysiska möten har hållits. Det är viktigt att man kommer ut och aktiverar sig och träffar folk.
- I Moheda spelar SPF boule en gång i veckan, det har pågått sedan i våras. Då är man ju utomhus och man behöver inte gå nära varandra, säger Jan Johansson.
hans nilsson


Det var lite av en historisk händelse som utspelade sig nyligen när Jan Johansson från Moheda blev omvald till ordförande för SPF Kronoberg. Årsstämman skedde digitalt.. Foto:Privat